Ons lichaam heeft een eigen ontstekingsremmend mechanisme. Glucocorticoïden, zoals cortisol, beschermen ons lichaam tegen ontstekingen. Nu heeft een wetenschapper van het Maastricht UMC+ ontdekt dat epicatechine een bijzonder gunstig effect heeft op een slecht werkend cortisol.

Bij onder andere COPD, chronische darmontsteking en reumatoïde artritis is de werking van het lichaamseigen cortisol opvallend verminderd. Dat komt omdat er schadelijke zuurstofdeeltjes worden opgehoopt. Flavonoïden zijn antioxidanten die de schadelijke werking kunnen beperken en epicatechine is een flavonoïde die in cacao aanwezig is en die in staat is om de natuurlijke werking van cortisol te herstellen.

Chronische ontstekingsziekte

De bevindingen van wetenschapper Erik Ruijters zijn ondertussen in het tijdschrift Pharmacological Research verschenen. Daaruit blijkt dat epicatechine als antioxidant de hoeveelheid schadelijke zuurstofdeeltjes vermindert en ook de werking van cortisol herstelt.

Nu al krijgen patiënten met een chronische ontstekingsziekte geneesmiddelen met cortisol toegediend. Maar die corticosteroïden zijn niet altijd doeltreffend. Een geneesmiddel op basis van epicatechine en andere flavonoïden zou de werking van corticosteroïden kunnen ondersteunen. Binnenkort is het dus goed mogelijk dat patiënten cacaosupplementen kunnen innemen.

Bron:Medicalfacts

Ons lichaam heeft een eigen ontstekingsremmend mechanisme. Glucocorticoïden, zoals cortisol, beschermen ons lichaam tegen ontstekingen. Nu heeft een wetenschapper van het Maastricht UMC+ ontdekt dat epicatechine een bijzonder gunstig effect heeft op een slecht werkend cortisol. Bij onder andere COPD, chronische darmontsteking en reumatoïde artritis is de werking van het lichaamseigen cortisol opvallend verminderd. Dat komt omdat er schadelijke zuurstofdeeltjes worden opgehoopt. Flavonoïden zijn antioxidanten die de schadelijke werking kunnen beperken en epicatechine is een flavonoïde die in cacao aanwezig is en die in staat is om de natuurlijke werking van cortisol te herstellen.De bevindingen van wetenschapper Erik Ruijters zijn ondertussen in het tijdschrift Pharmacological Research verschenen. Daaruit blijkt dat epicatechine als antioxidant de hoeveelheid schadelijke zuurstofdeeltjes vermindert en ook de werking van cortisol herstelt.Nu al krijgen patiënten met een chronische ontstekingsziekte geneesmiddelen met cortisol toegediend. Maar die corticosteroïden zijn niet altijd doeltreffend. Een geneesmiddel op basis van epicatechine en andere flavonoïden zou de werking van corticosteroïden kunnen ondersteunen. Binnenkort is het dus goed mogelijk dat patiënten cacaosupplementen kunnen innemen.Bron:Medicalfacts