‘Gezondheidstaks niet voor gezondere levensstijl’

Charles Michel © Belga Image

De regering-Michel heeft een zogenaamde gezondheidstaks in het vooruitzicht gesteld, maar daar heeft de federatie van de voedingsindustrie Fevia twijfels bij. ‘Het invoeren van zulke taksen mislukte elders door substitutiegedrag’, klinkt het.

Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, heeft twijfels bij de gezondheidsvoordelen van de zogeheten gezondheidstaks die de regering-Michel in het vooruitzicht stelde. “De aangekondigde gezondheidstaks lijkt vooral bedoeld als begrotingsmaatregel veeleer dan als maatregel om Belgische consumenten een gezondere levensstijl aan te meten”, stelt Fevia in een persbericht.

‘Substitutiegedrag’

Fevia zegt dat het akkoord over de begrotingscontrole en de taxshift positieve maatregelen bevat, zoals een verlaging van de patronale bijdrage naar 25 procent of versterkende maatregelen om onderzoek en ontwikkeling en nacht- en ploegenarbeid te stimuleren, maar over de aangekondigde gezondheidstaks heeft Fevia twijfels.

“Het invoeren van gelijkaardige taksen in andere landen mislukte in het verleden vaak door substitutiegedrag”, zegt Fevia. “Consumenten kopen goedkopere varianten van dezelfde producten.”

Concurrentie

“In een open economie als België dreigt ook grensshoppen de gezondheidseffecten van een dergelijke taks teniet te doen. Het effect dat wel overblijft, is dat Belgische voedingsbedrijven verliezen aan competitiviteit”, zegt Fevia. “De voedingsindustrie is de enige industriële sector die de voorbije tien jaar jobs in ons land wist te houden en pleit dan ook voor maatregelen die de gezondheid echt aanpakken zonder de competitiviteit van onze bedrijven te beschadigen.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content