Elektromagnetische straling is niets nieuws. Ze bestaat overal in de natuur. De straling zelf is onzichtbaar, maar bliksemschichten of draaiende kompasnaalden geven hun effect duidelijk zichtbaar weer.

De straling is ook een nevenverschijnsel van elektronische apparaten en - technologieën. De overdaad hieraan, zoals bijvoorbeeld smartphones, laptops of zelfs inductievuren, deed vragen rijzen over de mogelijke gezondheidsrisico's.

Is elektromagnetische straling schadelijk?

Het Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) van de Europese Commissie publiceerde recent een rapport met de analyse van alle relevante, wetenschappelijke data omtrent dit onderwerp. Volgens die data zijn er geen duidelijk nadelige gezondheidseffecten zolang de blootstelling onder de huidige normen blijft.

Voor elke studie die een negatief effect suggereert, zoals verhoogde risico's op verschillende soorten van kanker of alzheimer, zijn er andere studies die deze resultaten tegenspreken. Ook voor de suggestie dat deze straling hoofdpijn of vermoeidheid kan veroorzaken of dat sommige mensen er uitzonderlijk gevoelig voor zijn is er geen hard bewijs gevonden. De klachten van deze mensen kunnen zeer reëel zijn, maar een oorzakelijk verband met de straling kon nooit bewezen worden.

Neemt blootstelling aan straling toe?

Niet noodzakelijk. Hoewel het aantal bronnen blijft stijgen, geven nieuwe toestellen vaak veel minder straling af dan oude modellen. Dit kan zelfs betekenen dat de totale blootstelling aan het dalen is. Al bij al hangt het natuurlijk nog steeds af van levensstijl en locatie. (Andreas De Nutte)

Elektromagnetische straling is niets nieuws. Ze bestaat overal in de natuur. De straling zelf is onzichtbaar, maar bliksemschichten of draaiende kompasnaalden geven hun effect duidelijk zichtbaar weer. De straling is ook een nevenverschijnsel van elektronische apparaten en - technologieën. De overdaad hieraan, zoals bijvoorbeeld smartphones, laptops of zelfs inductievuren, deed vragen rijzen over de mogelijke gezondheidsrisico's.Het Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) van de Europese Commissie publiceerde recent een rapport met de analyse van alle relevante, wetenschappelijke data omtrent dit onderwerp. Volgens die data zijn er geen duidelijk nadelige gezondheidseffecten zolang de blootstelling onder de huidige normen blijft. Voor elke studie die een negatief effect suggereert, zoals verhoogde risico's op verschillende soorten van kanker of alzheimer, zijn er andere studies die deze resultaten tegenspreken. Ook voor de suggestie dat deze straling hoofdpijn of vermoeidheid kan veroorzaken of dat sommige mensen er uitzonderlijk gevoelig voor zijn is er geen hard bewijs gevonden. De klachten van deze mensen kunnen zeer reëel zijn, maar een oorzakelijk verband met de straling kon nooit bewezen worden.Niet noodzakelijk. Hoewel het aantal bronnen blijft stijgen, geven nieuwe toestellen vaak veel minder straling af dan oude modellen. Dit kan zelfs betekenen dat de totale blootstelling aan het dalen is. Al bij al hangt het natuurlijk nog steeds af van levensstijl en locatie. (Andreas De Nutte)