De Hoge Gezondheidsraad adviseert dat de federale overheidsdienst Economische Zaken maatregelen neemt zodat de verkoop van kleur- en fantasielenzen in de handen van beroepsmensen blijft. Om consumenten te informeren dienen affiches verspreid te worden bij schoonheidsspecialisten, kappers, opticiens en andere verkooppunten.

Tot slot wijst de raad op de noodzaak van een 'informed consent', zoals voor tatoeages, een informerend document dat de persoon bij aankoop van de kleurlenzen moet ondertekenen.

Esthetisch

Naast contactlenzen, die het zicht corrigeren, worden in de handel ook contactlenzen aangeboden met zuiver esthetisch effect. Die kleur- en fantasielenzen veranderen enkel het uitzicht van het oog. Vooral vrouwen en jongeren maken er gebruik van, aldus de Hoge Gezondheidsraad in het gepubliceerde advies.

In tegenstelling tot gezichtscorrigerende lenzen, worden kleur- en fantasielenzen niet als medische middelen aanzien. De productie van medische middelen wordt strikt gecontroleerd, wat het risico op complicaties vermindert. Voor kleur- en fantasielenzen, die vrij verkrijgbaar zijn, is dit niet het geval, stipt de Hoge Gezondheidsraad aan.

Nuttig bij litteken

Kleurlenzen kunnen toch nuttig zijn, bijvoorbeeld bij een litteken, maar men moet ervoor zorgen dat er een goede vascularisatie is en dat de gebruiksomstandigheden goed zijn. De contactlens belemmert de doorgang van zuurstof naar het hoornvlies. De natuurlijke afweer van het oog wordt zo verzwakt. Mogelijke complicaties bij slecht gebruik gaan van een licht ongemak tot infecties, hoornvliesontstekingen en allergische conjunctivitis. In sommige gevallen kan dit leiden tot beschadiging of zelfs verlies van het zicht.

Het risico op complicaties kan enigszins beperkt worden door de hygiëne- en houdbaarheidsvoorschriften na te leven, luidt het nog. (Belga/AVE)

De Hoge Gezondheidsraad adviseert dat de federale overheidsdienst Economische Zaken maatregelen neemt zodat de verkoop van kleur- en fantasielenzen in de handen van beroepsmensen blijft. Om consumenten te informeren dienen affiches verspreid te worden bij schoonheidsspecialisten, kappers, opticiens en andere verkooppunten. Tot slot wijst de raad op de noodzaak van een 'informed consent', zoals voor tatoeages, een informerend document dat de persoon bij aankoop van de kleurlenzen moet ondertekenen.Naast contactlenzen, die het zicht corrigeren, worden in de handel ook contactlenzen aangeboden met zuiver esthetisch effect. Die kleur- en fantasielenzen veranderen enkel het uitzicht van het oog. Vooral vrouwen en jongeren maken er gebruik van, aldus de Hoge Gezondheidsraad in het gepubliceerde advies. In tegenstelling tot gezichtscorrigerende lenzen, worden kleur- en fantasielenzen niet als medische middelen aanzien. De productie van medische middelen wordt strikt gecontroleerd, wat het risico op complicaties vermindert. Voor kleur- en fantasielenzen, die vrij verkrijgbaar zijn, is dit niet het geval, stipt de Hoge Gezondheidsraad aan. Kleurlenzen kunnen toch nuttig zijn, bijvoorbeeld bij een litteken, maar men moet ervoor zorgen dat er een goede vascularisatie is en dat de gebruiksomstandigheden goed zijn. De contactlens belemmert de doorgang van zuurstof naar het hoornvlies. De natuurlijke afweer van het oog wordt zo verzwakt. Mogelijke complicaties bij slecht gebruik gaan van een licht ongemak tot infecties, hoornvliesontstekingen en allergische conjunctivitis. In sommige gevallen kan dit leiden tot beschadiging of zelfs verlies van het zicht. Het risico op complicaties kan enigszins beperkt worden door de hygiëne- en houdbaarheidsvoorschriften na te leven, luidt het nog. (Belga/AVE)