U vindt het moeilijk om kaf van koren te scheiden? Gezondheid en Wetenschap wil daar iets aan doen. Voor u houden we dag in dag uit het mediagenieke gezondheidsnieuws tegen het licht. We becommentariëren de meest opvallende krantenkoppen en brengen ruimere achtergrondinformatie over de wetenschappelijke oorsprong van het nieuws. Zo nodig brengen we nuanceringen aan. Om dat te realiseren werken we nauw samen met onafhankelijke artsen en experts van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine, kortweg Cebam.
Nu steeds meer mensen een vaccin gekregen hebben, horen we ook steeds meer over de bijwerkingen ervan. Zo hebben personen die in het afgelopen jaar reeds covid-19 doormaakten, vaker last van nevenwerkingen zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn.
Sommige mensen krijgen na coronavaccinatie koorts of grieperige klachten. Een pijnstiller kan dan soelaas bieden. Maar neem die liever niet preventief.
Tijdens de afgelopen hittegolf zijn in Vlaanderen bijna 400 rusthuisbewoners meer overleden dan gebruikelijk is voor die tijd van het jaar. Dat is ook pak meer dan tijdens de hittegolf van 2018 en covid-19 is maar verantwoordelijk voor enkele tientallen overlijdens. Sterven onze ouderen door eenzaamheid?
In Chinese en Indiase zogenaamde ayurvedische behandelingen worden adaptogenen al eeuwen gebruikt om de balans in je lichaam te herstellen bij fysieke en mentale stress. Zijn ze de nieuwe 'superfoods'?
De meest populaire pijnstiller ligt onder vuur. De grondstoffen voor paracetamol van de grootste producent ter wereld blijken vervuild met een kankerverwekkende stof.
Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus. Er zijn echter steeds verschillende varianten van het virus in omloop. Is een griepvaccin dan wel nog nuttig?
Chocolade heeft de reputatie dat het een migraine-aanval kan uitlokken. Migrainelijders krijgen dan ook vaak het advies om chocolade te mijden. Is dat terecht?
Een nieuwigheid op de niet-conventionele gezondheidsmarkt zijn neurosokken. Ze zouden niet alleen meer comfort bieden, maar ook pijnstillend werken en meer energie geven.
De recente gezondheidsproblemen van bekende sterren als Ozzy Osbourne, Arno Hintjes en Justin Bieber stimuleren mensen om op zoek te gaan naar betrouwbare gezondheidsinformatie.
Er zijn nog altijd te veel kinderen die een trommelvliesbuisje krijgen omdat ze regelmatig last hebben van oorontstekingen. Nochtans is die ingreep vaak niet nodig, zegt de Christelijke Mutualiteit (CM). Klopt dat?
Veganisten en vegetariërs lopen minder risico op hartziekten, maar hebben daarentegen 20% meer kans om een beroerte te krijgen dan vleeseters, dat concludeert nieuw onderzoek. Hoe moeten we dat resultaat interpreteren?
Australische onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde jongeren een 'hoorntje' ontwikkelden aan de basis van hun schedel. Komt dit door het veelvuldig gebruik van smartphones en tablets?
Experten van de Hoge Gezondheidsraad van België hebben 30 aanbevelingen uitgeschreven om beschavingsziekten te beperken. Ze raden onder meer aan om tatoeages, nagellak en granola te vermijden. Wat is er aan de hand?