Hoe belangrijk is gezonde voeding?

'Gezonde voeding is belangrijk. Absoluut. Wie gezond eet, verkleint meestal de kans op ziektes en ernstige aandoeningen. En niet onbelangrijk, gezonde voeding maakt een mens gewoon gelukkiger. Maar voeding staat niet alleen. Voeding is slechts een onderdeel van wat kan bijdragen tot een gezonde en evenwichtige levensstijl. ' Zo benadrukt Jolien dat sport inbouwen zeker ook kan helpen om je levensstijl een extra gezonde boost te geven.

Wat is dan een gezond eetpatroon?

Jolien: 'Een gezond eetpatroon is niet voor iedereen hetzelfde.' Onze diëtiste werkt overdag in het ziekenhuis en werkt daar met mensen met maag- en darmproblemen. 'Ik kom daar zeer uiteenlopende gevallen tegen die elk een specifieke dieetaanpak vragen.' 's Avonds werkt ze in haar eigen praktijk en adviseert ze mensen die graag wat kilootjes willen verliezen of willen bijkomen. 'Elke mens is verschillend, elke problematiek is verschillend. Elkeen heeft zijn of haar eigen medische achtergrond en op basis daarvan kan ik mijn patiënten en klanten adviseren over hoe ze hun eetgewoonten optimaal kunnen aanpassen. '

Voor Jolien begin je de dag, als het kan, best met een gezond en lekker ontbijt. 'Koffie kan gerust, zolang je er geen sloten van leegdrinkt. Te veel koffie kan op lange termijn namelijk voor maagklachten zorgen', vult ze aan. Voor het overige beperk je je best tot één warme maaltijd per dag. Die kan je 's middags of 's avonds inplannen, al naargelang je mogelijkheden. Het spreekwoord 'eet 's morgens als een koning, 's middags als een prins en 's avonds als een bedelaar' is volgens Jolien helemaal juist, maar niet altijd even inpasbaar in onze levensstijl. 'Daarom mag een warme maaltijd ook 's avonds. Ik zoek met mijn klanten naar een goed evenwicht zodat ze die kilootjes verliezen die ze kwijt willen en tegelijk toch gezond eten.'

En de tussendoortjes?

'Elk dieet moet realistisch en haalbaar zijn. Ik vind het weinig nuttig om mensen te verbieden tussendoor iets te eten. De hongerkick loert dan om de hoek en mensen proppen zich dan toch gewoon maar vol op een bepaald moment. Een ochtendsnack en tussendoortje in de namiddag en avond kunnen perfect.' Jolien adviseert haar klanten om de tussendoortjes wel te beperken tot maximum 100 calorieën (kcal) per snack. Fruit en yoghurt zijn gezonde tussendoortjes, maar ook koekjes als vitabis of petit beurre kunnen . En wie de 100 calorieën in chocolade wil opsmullen, mag zijn of haar gang gaan. 'Alleen liefst niet elke dag kiezen voor die chocolade. Gewoon afwisseling zoeken in die tussendoortjes', raadt Jolien aan.

Ingrid Moriau

Jolien Vandenbosch is voedings-en dieetdeskundige.

Hoe belangrijk is gezonde voeding? 'Gezonde voeding is belangrijk. Absoluut. Wie gezond eet, verkleint meestal de kans op ziektes en ernstige aandoeningen. En niet onbelangrijk, gezonde voeding maakt een mens gewoon gelukkiger. Maar voeding staat niet alleen. Voeding is slechts een onderdeel van wat kan bijdragen tot een gezonde en evenwichtige levensstijl. ' Zo benadrukt Jolien dat sport inbouwen zeker ook kan helpen om je levensstijl een extra gezonde boost te geven. Wat is dan een gezond eetpatroon? Jolien: 'Een gezond eetpatroon is niet voor iedereen hetzelfde.' Onze diëtiste werkt overdag in het ziekenhuis en werkt daar met mensen met maag- en darmproblemen. 'Ik kom daar zeer uiteenlopende gevallen tegen die elk een specifieke dieetaanpak vragen.' 's Avonds werkt ze in haar eigen praktijk en adviseert ze mensen die graag wat kilootjes willen verliezen of willen bijkomen. 'Elke mens is verschillend, elke problematiek is verschillend. Elkeen heeft zijn of haar eigen medische achtergrond en op basis daarvan kan ik mijn patiënten en klanten adviseren over hoe ze hun eetgewoonten optimaal kunnen aanpassen. ' Voor Jolien begin je de dag, als het kan, best met een gezond en lekker ontbijt. 'Koffie kan gerust, zolang je er geen sloten van leegdrinkt. Te veel koffie kan op lange termijn namelijk voor maagklachten zorgen', vult ze aan. Voor het overige beperk je je best tot één warme maaltijd per dag. Die kan je 's middags of 's avonds inplannen, al naargelang je mogelijkheden. Het spreekwoord 'eet 's morgens als een koning, 's middags als een prins en 's avonds als een bedelaar' is volgens Jolien helemaal juist, maar niet altijd even inpasbaar in onze levensstijl. 'Daarom mag een warme maaltijd ook 's avonds. Ik zoek met mijn klanten naar een goed evenwicht zodat ze die kilootjes verliezen die ze kwijt willen en tegelijk toch gezond eten.' En de tussendoortjes? 'Elk dieet moet realistisch en haalbaar zijn. Ik vind het weinig nuttig om mensen te verbieden tussendoor iets te eten. De hongerkick loert dan om de hoek en mensen proppen zich dan toch gewoon maar vol op een bepaald moment. Een ochtendsnack en tussendoortje in de namiddag en avond kunnen perfect.' Jolien adviseert haar klanten om de tussendoortjes wel te beperken tot maximum 100 calorieën (kcal) per snack. Fruit en yoghurt zijn gezonde tussendoortjes, maar ook koekjes als vitabis of petit beurre kunnen . En wie de 100 calorieën in chocolade wil opsmullen, mag zijn of haar gang gaan. 'Alleen liefst niet elke dag kiezen voor die chocolade. Gewoon afwisseling zoeken in die tussendoortjes', raadt Jolien aan. Ingrid Moriau Jolien Vandenbosch is voedings-en dieetdeskundige.