‘Gezond sporten kan ook buiten in de stad’ (Bodytalk)

‘U kunt gerust buiten blijven sporten. Maar gebruik uw gezond verstand.’

Als het van sportarts Chris Goossens afhangt, sporten Antwerpenaren voortaan beter binnen, omdat inspanningen in de sterk vervuilde buitenlucht schadelijk zijn voor de gezondheid. Hij verwijst daarbij naar zware metalen in zijn lichaam die hij wijt aan het inademen van ongezonde buitenlucht tijdens jarenlang lopen en fietsen.
Niemand ontkent dat luchtvervuiling slecht is voor onze gezondheid. Maar Chris Goossens gaat wel erg kort door de bocht wanneer hij de aanwezigheid van zware metalen in zijn lichaam volledig op conto van luchtvervuiling schuift.

Zware metalen kunnen ook langs andere wegen in het lichaam terecht komen. Zo is tabaksrook een gekende bron van zware metalen. Liefhebbers van inlandse paling moeten ook opletten, want die is vergeven van de zware metalen. Wie een kwikthermometer breekt en de resten opruimt met de stofzuiger, jaagt zichzelf een hoge dosis kwik in het lijf. We suggereren slechts enkele mogelijkheden waarmee je zware metalen kan oprapen.

Langer of korter leven
“Sporten moet je doen,” zegt Chris Goossens op VTM, “daardoor leef je 10 jaar langer. Maar als je je leven gaat verkorten door te sporten in een ongezonde omgeving, dan doe je het beter binnen.” Daarmee suggereert de sportarts dat de luchtvervuiling elke gezondheidswinst van beweging volledig weggomt. De wetenschap spreekt dat met klem tegen. De Nederlandse onderzoeker, Jeroen Johan de Hartog, ziet fietsers 3 tot 14 maanden winnen en slechts 0,8 tot 40 dagen verliezen door luchtvervuiling. En hij is echt niet de enige met deze stelling.

Hoe ver moet een loper of fietser wegblijven van een drukke verkeersader? Dat hangt van de omstandigheden af. De vervuiling is het grootst in het centrum van drukke verkeersaders, daar waar de voertuigen hun uitlaatgassen uitbraken. Hoe verder daarvan weg hoe beter. De vervuiling neemt snel af door de verdunning, waardoor sporten in relatief rustige parallelle straten wel veilig is.

Regen
Je kan dus beter niet door de Wetstraat joggen, maar in de parallelle straten kan het wel. Bij windstil weer is een afstand van minstens 300 meter van de drukke verkeersas een goede vuistregel. Maar verder weg is beter. De wind speelt ook een cruciale rol. Met een strakke wind, waait de vervuiling weg en krijg je langs de ene kant van de verkeersas alles in je nek, terwijl je er langs de andere kant helemaal geen last van hebt. Met een stevige westelijke bries lopen joggers op de Antwerpse kaaien weinig tot geen gevaar. Zelfs met druk verkeer. Omdat de vervuiling van hen wegwaait. En zo zijn er in en rondom Antwerpen nog wel meer plaatsen te bedenken.

Ook regen speelt een rol. Regen wast de lucht. Na een regenbui is de lucht doorgaans zuiverder dan voorheen.

Vuile lucht binnen
Chris Goossens vergeet ook dat luchtvervuiling binnen dikwijls veel hoger is dan buiten. Omdat het vuil er zich opstapelt en niet wegwaait zoals buiten. En dat geldt ook voor sport- en fitnesscentra. Die kunnen met een luchtzuiveringsinstallatie werken, maar hoeveel en welke doen dat? En wat met de fietsers? Ook binnenblijven? Neen, onze steden moeten meer plaats vrijmaken voor voetgangers en fietsers.

Conclusie. U kunt gerust buiten blijven sporten. Maar gebruik uw gezond verstand. Ga niet systematisch zwaar trainen in de buurt van zware bronnen van vervuiling. Houd ook rekening met weer en wind.

Jan Etienne, wetenschappelijk journalist Bodytalk Marleen Finoulst, hoofdredacteur Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content