Geneticus Jean-Jacques Cassiman: 'Reduceer de NIP-test niet tot een downtest'

20/06/17 om 16:47 - Bijgewerkt op 21/06/17 om 13:33
Uit Knack van 21/06/17

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is veilig en het is goed dat iedereen die dat wil er gebruik van kan maken, zegt geneticus Jean-Jacques Cassiman. 'Al is het cruciaal dat aanstaande ouders goed geïnformeerd worden. Alleen dan kunnen ze de beslissing nemen die voor hen klopt.'

Een vriendin van mijn dochter kreeg bijna drie jaar geleden een dochtertje met Down. Er was geen enkele waarschuwing, ondanks de NIP-test. Hoe betrouwbaar is die eigenlijk? (Erna Schelstraete, Oostende)

Jean-Jacques Cassiman: De NIP-test is nog maar een paar jaar beschikbaar in ons land, dus ik vrees dat het hier om een misverstand gaat: waarschijnlijk onderging zij de klassieke Triple-test, waarbij ook bloed afgenomen wordt en op basis van de eiwitten het risico op Down wordt bepaald. Bij die test wordt enkel de kans op een kind met Down berekend, terwijl je bij de NIPT toch meer dan 99 procent zekerheid hebt. Soms zijn er nog onduidelijkheden, doordat bijvoorbeeld te weinig DNA van het kind in het bloed wordt gevonden. In zulke gevallen kan alleen een vruchtwaterpunctie zekerheid bieden.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners