Meer inzicht krijgen in het ontstaansproces van kanker en multiple sclerose: dat is een van de doelstellingen van het onderzoek dat ontwikkelingsbioloog Danny Huylebroeck en zijn team verrichten aan de KU Leuven. In het vakblad Neuron publiceert hij nieuwe inzichten vergaard uit de studie van muizen waarbij de genen zijn uitgeschakeld die de beschermende hulzen rond de uitlopers van zenuwcellen moeten vormen. Zonder bescherming kunnen zenuwen niet normaal functioneren.

De genen bevatten informatie over een zogenaamde transcriptiefactor die zich op welbepaalde plaatsen aan het DNA bindt, en daardoor de activiteit van andere genen reguleert, door ze aan- of net uit te schakelen. De factor legt genen lam waarvan de producten de vorming blokkeren van myeline - de stof waaruit de hulzen rond zenuwen bestaat - terwijl hij anderzijds genen met een stimulerend effect op het proces van myelinisatie tot hogere activiteit beweegt. Een dubbel proces dus, waardoor het een sterk effect kan hebben. Een proces dat ook voor de zoveelste keer illustreert hoe ingewikkeld de chemische en biologische processen in ons lichaam kunnen zijn. (DD)

Meer inzicht krijgen in het ontstaansproces van kanker en multiple sclerose: dat is een van de doelstellingen van het onderzoek dat ontwikkelingsbioloog Danny Huylebroeck en zijn team verrichten aan de KU Leuven. In het vakblad Neuron publiceert hij nieuwe inzichten vergaard uit de studie van muizen waarbij de genen zijn uitgeschakeld die de beschermende hulzen rond de uitlopers van zenuwcellen moeten vormen. Zonder bescherming kunnen zenuwen niet normaal functioneren. De genen bevatten informatie over een zogenaamde transcriptiefactor die zich op welbepaalde plaatsen aan het DNA bindt, en daardoor de activiteit van andere genen reguleert, door ze aan- of net uit te schakelen. De factor legt genen lam waarvan de producten de vorming blokkeren van myeline - de stof waaruit de hulzen rond zenuwen bestaat - terwijl hij anderzijds genen met een stimulerend effect op het proces van myelinisatie tot hogere activiteit beweegt. Een dubbel proces dus, waardoor het een sterk effect kan hebben. Een proces dat ook voor de zoveelste keer illustreert hoe ingewikkeld de chemische en biologische processen in ons lichaam kunnen zijn. (DD)