Volgens het vakblad Public Library of Science Genetics kan het lichaam een sterke reactie opstarten na de detectie van griepvirussen, die hand in hand gaat met de productie van ontstekingsremmers - en het zijn die laatste die zware ziektesymptomen uitlokken, een echte lichaamsstressreactie. Maar een andere sterke reactie van het lichaam produceert net ontstekingsremmers, zodat je de ziekte bestrijdt zonder dat je er veel van merkt.

Het verschil in beide systemen, dat dus bepaalt of je ziek onderuitgaat dan wel kunt blijven functioneren na een besmetting met een griepvirus, schuilt in de genen. Het genactiviteitspatroon is zelfs zo duidelijk dat onderzoek ervan kan voorspellen of je ziek zult worden of niet. Omdat de afweer gestuurd wordt door een hele batterij genen, is het vooralsnog niet mogelijk om met een eenvoudige ingreep iemand minder ziektegevoelig te maken. Maar het wordt niet uitgesloten dat er op korte termijn een test op de markt komt waarmee aan de hand van een eenvoudige meting van iemands genenactiviteit zijn algemene vatbaarheid voor infecties zal kunnen worden geëvalueerd. (DD)

Volgens het vakblad Public Library of Science Genetics kan het lichaam een sterke reactie opstarten na de detectie van griepvirussen, die hand in hand gaat met de productie van ontstekingsremmers - en het zijn die laatste die zware ziektesymptomen uitlokken, een echte lichaamsstressreactie. Maar een andere sterke reactie van het lichaam produceert net ontstekingsremmers, zodat je de ziekte bestrijdt zonder dat je er veel van merkt. Het verschil in beide systemen, dat dus bepaalt of je ziek onderuitgaat dan wel kunt blijven functioneren na een besmetting met een griepvirus, schuilt in de genen. Het genactiviteitspatroon is zelfs zo duidelijk dat onderzoek ervan kan voorspellen of je ziek zult worden of niet. Omdat de afweer gestuurd wordt door een hele batterij genen, is het vooralsnog niet mogelijk om met een eenvoudige ingreep iemand minder ziektegevoelig te maken. Maar het wordt niet uitgesloten dat er op korte termijn een test op de markt komt waarmee aan de hand van een eenvoudige meting van iemands genenactiviteit zijn algemene vatbaarheid voor infecties zal kunnen worden geëvalueerd. (DD)