‘Gemiddeld 42 medicijnen per maand onbeschikbaar’

Yoleen Van Camp (N-VA), Kamerlid © BELGA

In een gemiddelde maand zijn er 42 medicijnen tijdelijk onbeschikbaar. Voor de meeste van die producten kan men een alternatief middel voorschrijven, maar al negen keer dit jaar was zo’n alternatief niet voorhanden.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een parlementaire vraag van Yoleen Van Camp (N-VA), waarover De Standaard en Het Nieuwblad berichten.

De cijfers worden ingezameld door het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG).

In de meeste gevallen kunnen patiënten uitwijken naar een ander medicijn van dezelfde of een andere fabrikant. Maar er waren vorig jaar ook vijftien stockbreuken, en dit jaar al negen, waarbij het wel degelijk om onontbeerlijke producten ging. Daaronder geneesmiddelen tegen leukemie of andere vormen van kanker, antibiotica en vaccins.

Bufferstock?

Het geneesmiddelenagentschap kon in de meeste gevallen een oplossing forceren door de invoer van het middel uit het buitenland toe te staan. Al duurt het wel eens enkele weken vooraleer zo’n regeling rond is. Kamerlid Van Camp vindt dat er dringend werk moet worden gemaakt van een oplossing. “De onbeschikbaarheid van geneesmiddelen wordt sinds begin 2014 goed in kaart gebracht. Nu moeten die gegevens gebruikt worden om de problemen in te dijken.”

Waarom er tekorten optreden? Omdat de producten te strak plannen, en omdat medicijnen uit het ene land, waar ze goedkoper zijn, worden opgekocht om elders weer verkocht te worden.

Sommigen pleiten voor het aanleggen van een bufferstock, maar onder meer de minister en de farmakoepel zijn volgens de kranten niet voor zo’n buffer.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content