Gelukkige jeugd gehad? Meer kans op depressie

© Thinkstock

Mensen die een zorgeloze jeugd hebben gehad, lopen meer kans om op latere leeftijd een depressie te ontwikkelen.

Mensen die een onbekommerde jeugd hebben gehad, lopen op latere leeftijd een groter risico dat ze na stress een depressie krijgen. Omgekeerd geldt hetzelfde: een weinig gelukkige jeugd kan de kans juist verkleinen dat iemand na stress in een depressie belandt. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Nederhof van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Stress is de belangrijkste oorzaak voor het krijgen van een depressie. Nederhof vroeg zich af waarom de ene persoon in een stressvolle situatie wel in een depressie belandt en een ander niet. De conclusie: weinig stress in de kindertijd vergroot de kans om later depressief te worden.

Mentaal beter gewapend

“Als je je aanpast aan je vroege omgeving die stressvol is, ben je op latere leeftijd mentaal beter gewapend”, zegt Nederhof die het gedrag van 1000 jongeren onder de loep nam. “Het lijkt er op dat die mensen van jongs af aan geprogrammeerd zijn om met stress om te kunnen gaan, net zoals een dier dat zich aanpast aan zijn leefomgeving.”

De uitkomsten van het onderzoek kunnen van belang zijn bij de beroepskeuze van iemand, stelt Nederhof. “Het kan bijvoorbeeld verklaren waarom sommige politieagenten na grote onlusten wel psychische problemen krijgen en anderen niet.”

Ook bij de selectie van militairen voor een stressvolle missie in het buitenland zijn deze gegevens belangrijk. “Sommige militairen komen met een posttraumatische stressstoornis (PTSD) terug, terwijl anderen daar geen last van hebben.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content