Geldt seks als een volwaardige vorm van sport?

Koppel in bed © Thinkstock

Het zal voor velen een tegenslag zijn, maar hardlopen is een ‘betere’ sport dan seks. Wandelen daarentegen is wel ‘vervangbaar’. U verbrandt namelijk meer calorieën tijdens een vrijpartij dan tijdens een wandeling.

Voor wie wil afvallen, is intensief sporten een ideale eerste stap. Ook seks is een goede manier om gewicht te verliezen, wordt vaak beweerd. Door de fysieke inspanning, zou u heel wat calorieën verliezen. Maar klopt deze stelling wel, vroeg de Huffington Post zich af. Een studie van de Universiteit van Montreal uit 2013 gepubliceerd in PLOS One ontkracht de volkswijsheid: sport is, jammer genoeg, niet vervangbaar door seks.

Voor het onderzoek moesten 21 heteroseksuele koppels zo’n 30 minuutjes lopen op een loopband aan een gemiddelde snelheid. Daarna werden ze naar huis gestuurd met een ‘seksmonitor’ in de vorm van een armband. Zo kon het energieverbruik tijdens de seks worden gemeten.

‘Seks kan sport niet vervagen’

Nadien vergeleken de onderzoekers de resultaten. Een vrijpartij van 25 minuten was goed voor het verbranden van 4 calorieën per minuut voor een man en 3 voor een vrouw. Dat is beduidend minder dan het energieverbruik tijdens een half uur joggen. Met hardlopen verbrandden de mannen gemiddeld 9,1 kilocalorieën, bij de vrouwen was dit 7,1.

Wandelen daarentegen is minder intensief dan seks. Volgens de onderzoekers ligt het energieverbruik van seks tussen lopen en wandelen. Tijdens een wandeling verliest u dus minder calorieën dan tijdens seks.

Conclusie van het onderzoek: “Seks kan sport niet vervangen”, citeert The Huffington Post de auteur van de studie Antony D. Karelis. “Een combinatie van seks en sport is aangewezen voor een betere levenskwaliteit”, klinkt het. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content