Het geld dat AstraZeneca uitspaart, wil het investeren in projecten voor de verbetering van de patiëntenzorg, zegt 'despecialisten.be'.

Dit is het eerste initiatief in zijn soort, maar het kan duiden op een nakende trend. Vorig jaar keurde de Belgische deontologische waakhond Mdeon nog 43.515 aanvragen voor gesponsorde deelnames goed.

'Slechte beslissing'

Als het voorbeeld van AstraZeneca wordt gevolgd, zal dat grote gevolgen hebben, denkt professor Jean-Louis Vincent, hoofd van het departement intensieve zorg aan de ULB en organisator van het grootste congres ter wereld rond intensieve zorg. "Dit is een slechte beslissing. Congressen zijn duur en vooral jonge artsen hebben niet de middelen om die op eigen kosten te volgen", stelt hij.

Geen snoepreisje

"Congressen bieden het voordeel dat je als arts een heel breed spectrum voorgeschoteld krijgt. Een congres is al lang geen snoepreisje meer, daarvoor hebben Mdeon en de fiscus gezorgd. Artsen gaan er naartoe omdat ze kennis willen opdoen en delen."

Volgens professor Vincent zullen de congressen nooit verdwijnen - de farmaceutische firma's blijven immers de congressen zelf sponsoren - maar zal het aantal deelnemers gevoelig slinken en zullen vooral jonge artsen, die er net het meeste voordeel bij hebben, wegblijven.

Kwaliteit

Ook Mdeon is niet onverdeeld gelukkig met de beslissing van AstraZeneca. "Firma's hebben de laatste jaren de tendens om minder te investeren in de deelnemers aan congressen en meer te gaan sponsoren in symposia die door de bedrijven zelf worden georganiseerd", verduidelijkt Stéphanie Brillon van Mdeon. "Je kunt je de vraag stellen of het goed is om congressen af te bouwen. De neutrale en objectieve kant en de kwaliteit dreigen daarmee in het gedrang te komen."

Pharma.be, dat de farmaceutische sector vertegenwoordigt, is het daar niet mee eens. "Het hangt ervan af wat je als arts wil: de rijkdom van een breed beeld of net het voordeel van in de diepte te kunnen gaan. Het zijn twee zijden van dezelfde medaille."

TendensAndere farmaceutische bedrijven zeggen dat ze ofwel geen plannen in die richting hebben ofwel nog even willen afwachten. "Ik geloof dat ook andere firma's zullen volgen", stelt professor Vincent. "Het is voor hen een opportuniteit om de kraan dicht te draaien. Het is trouwens een tendens die uit de VS is overgewaaid en waar we nu, op congressen, al de resultaten van zien. Het is jammer."

Désirée De Poot

Het geld dat AstraZeneca uitspaart, wil het investeren in projecten voor de verbetering van de patiëntenzorg, zegt 'despecialisten.be'. Dit is het eerste initiatief in zijn soort, maar het kan duiden op een nakende trend. Vorig jaar keurde de Belgische deontologische waakhond Mdeon nog 43.515 aanvragen voor gesponsorde deelnames goed. 'Slechte beslissing' Als het voorbeeld van AstraZeneca wordt gevolgd, zal dat grote gevolgen hebben, denkt professor Jean-Louis Vincent, hoofd van het departement intensieve zorg aan de ULB en organisator van het grootste congres ter wereld rond intensieve zorg. "Dit is een slechte beslissing. Congressen zijn duur en vooral jonge artsen hebben niet de middelen om die op eigen kosten te volgen", stelt hij. Geen snoepreisje "Congressen bieden het voordeel dat je als arts een heel breed spectrum voorgeschoteld krijgt. Een congres is al lang geen snoepreisje meer, daarvoor hebben Mdeon en de fiscus gezorgd. Artsen gaan er naartoe omdat ze kennis willen opdoen en delen." Volgens professor Vincent zullen de congressen nooit verdwijnen - de farmaceutische firma's blijven immers de congressen zelf sponsoren - maar zal het aantal deelnemers gevoelig slinken en zullen vooral jonge artsen, die er net het meeste voordeel bij hebben, wegblijven. Kwaliteit Ook Mdeon is niet onverdeeld gelukkig met de beslissing van AstraZeneca. "Firma's hebben de laatste jaren de tendens om minder te investeren in de deelnemers aan congressen en meer te gaan sponsoren in symposia die door de bedrijven zelf worden georganiseerd", verduidelijkt Stéphanie Brillon van Mdeon. "Je kunt je de vraag stellen of het goed is om congressen af te bouwen. De neutrale en objectieve kant en de kwaliteit dreigen daarmee in het gedrang te komen." Pharma.be, dat de farmaceutische sector vertegenwoordigt, is het daar niet mee eens. "Het hangt ervan af wat je als arts wil: de rijkdom van een breed beeld of net het voordeel van in de diepte te kunnen gaan. Het zijn twee zijden van dezelfde medaille." TendensAndere farmaceutische bedrijven zeggen dat ze ofwel geen plannen in die richting hebben ofwel nog even willen afwachten. "Ik geloof dat ook andere firma's zullen volgen", stelt professor Vincent. "Het is voor hen een opportuniteit om de kraan dicht te draaien. Het is trouwens een tendens die uit de VS is overgewaaid en waar we nu, op congressen, al de resultaten van zien. Het is jammer." Désirée De Poot