‘Geen oneetbaar paardenvlees op het bord terecht gekomen’

Minister van Economie Johan Vande Lanotte betreurt dat andere landen niet eerder aan de alarmbel hebben getrokken nadat ze lucht kregen van de grootschalige vleesfraude.

Volgens Vande Lanotte is er wel geen besmet of hormonaal behandeld paardenvlees in de Belgische voedingsketen terecht gekomen. Dat zei Vande Lanotte bij aanvang van de Kamercommissie Volksgezondheid en het Bedrijfsleven in het parlement naar aanleiding van de fraude met paardenvlees in 2011.

Honderden paarden die niet geschikt waren voor consumptie zijn in ons land toch in de voedselketen terechtgekomen. Dat meldde het Franstalige tijdschrift Moustique. Het Belgische gerecht en het Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) zouden op de hoogte zijn sinds 2011. Er loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek.

Volgens minister Vande Lanotte is er een gebrek aan communicatie tussen de landen. “Zolang er geen gevaar is voor de volksgezondheid, treedt het internationale alarmsysteem niet in werking”, zei Vande Lanotte. “Over dossiers rond economische fraude wordt normaalgezien geen informatie uitgewisseld. Daaro hebben we pas uit de pers vernomen dat er een probleem is met het Brits paardenvlees.”

“We hebben na 11 februari vastgesteld dat alle probleemproducten al uit de rekken (van Cora, Match en Profi) waren gehaald, nadat de fabrikant dat al op 6 februari had gevraagd. “Merkwaardig dat het toch nog tot 11 februari heeft geduurd, eer Frankrijk ons verwittigde”, merkte Vande Lanotte op.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) signaleerde dat Comigel/Tavola in ons land basisproducten had gestockeerd voor de Duitse markt. “We hebben de koelruimte in kwestie gecontroleerd en we hebben daar ook stalen genomen. De stalen waren positief”, aldus Johan Vande Lanotte. Volgende maand zal een Europese testing naar vlees gebeuren, zei Vande Lanotte nog. In België komt dat neer op 100 testen. Volgens Vande Lanotte is er wel nooit een gevaar voor de Belgische volksgezondheid geweest.

Vlaams minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters betreurt ondertussen ook dat hij door de federale instanties niet op de hoogte is gebracht. “Ik heb het via de kranten moeten vernemen. Dat is betreurenswaardig”, aldus Peeters. “Blijkbaar gaat het om een geval van economische fraude en zijn het FAVV en het gerecht sinds 2011 op de hoogte. Men heeft de praktijken toen ook kunnen stoppen, verneem ik”.

Volgens Peeters is het nu aan de bevoegde federale ministers van Landbouw (Sabine Laruelle) en Volksgezondheid (Laurette Onkelinx) om snel duidelijkheid te scheppen. “Er blijven veel vragen. Hoe is dit kunnen gebeuren? Welke controles zijn uitgevoerd? Wie was ervan op de hoogte? Was er gevaar voor de volksgezondheid? En hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden”, aldus Peeters. (Belga/TE/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content