Een werkgroep van de Vlaamse overheid lanceert een opmerkelijk voorstel: sluit de mailbox van Vlaamse ambtenaren vanaf 18 uur af. Dit moet verhinderen dat ambtenaren na de kantooruren nog blijven doorwerken, zo meldt Het Nieuwsblad.

De minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), wil voor het einde van het jaar een actieplan tegen burn-out klaar hebben. Maar intussen zijn de verschillende ministeries zelf al langer op zoek naar oplossingen.

Geen mails meer na 18 uur

De werkgroep van het Ellipsgebouw, waar 2.300 ambtenaren zitten, heeft een opvallende maatregel besproken. Ze onderzoekt of het mogelijk is om de mailboxen van de ambtenaren vanaf 18 uur af te sluiten. Daardoor zouden de medewerkers op hun professioneel mailadres 's avonds geen e-mails meer kunnen ontvangen en zouden ze zich meer kunnen ontspannen.

De werkgroep gaat het idee nu verder uitwerken en bekijken of dat realistisch is. De bedoeling is om een betere scheiding tussen werk en privé te creëren.

Stress

Vlaamse ambtenaren hebben massaal te kampen met stress en burn-out. Zo blijkt uit cijfers die staan op de overheidswebsite bestuurszaken.be. Het ziekteverzuim onder de ambtenaren is in 2014 gepiekt naar 7,13 procent. In een kwart van de ziektegevallen is de oorzaak psychosociaal, met name stress of burn-out.

Met uitzondering van 2009 is het ziekteverzuim bij de Vlaamse overheid sinds 2008 stelselmatig gestegen van 6,37 procent in 2008 tot 7,13 procent in 2014.

Ter vergelijking, onder de federale ambtenaren lag dat cijfer in 2014 op 5,7 procent en in de privé-sector op 5,12 procent (cijfers van SD Worx). (TE)

Een werkgroep van de Vlaamse overheid lanceert een opmerkelijk voorstel: sluit de mailbox van Vlaamse ambtenaren vanaf 18 uur af. Dit moet verhinderen dat ambtenaren na de kantooruren nog blijven doorwerken, zo meldt Het Nieuwsblad.De minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), wil voor het einde van het jaar een actieplan tegen burn-out klaar hebben. Maar intussen zijn de verschillende ministeries zelf al langer op zoek naar oplossingen. De werkgroep van het Ellipsgebouw, waar 2.300 ambtenaren zitten, heeft een opvallende maatregel besproken. Ze onderzoekt of het mogelijk is om de mailboxen van de ambtenaren vanaf 18 uur af te sluiten. Daardoor zouden de medewerkers op hun professioneel mailadres 's avonds geen e-mails meer kunnen ontvangen en zouden ze zich meer kunnen ontspannen. De werkgroep gaat het idee nu verder uitwerken en bekijken of dat realistisch is. De bedoeling is om een betere scheiding tussen werk en privé te creëren.Vlaamse ambtenaren hebben massaal te kampen met stress en burn-out. Zo blijkt uit cijfers die staan op de overheidswebsite bestuurszaken.be. Het ziekteverzuim onder de ambtenaren is in 2014 gepiekt naar 7,13 procent. In een kwart van de ziektegevallen is de oorzaak psychosociaal, met name stress of burn-out. Met uitzondering van 2009 is het ziekteverzuim bij de Vlaamse overheid sinds 2008 stelselmatig gestegen van 6,37 procent in 2008 tot 7,13 procent in 2014. Ter vergelijking, onder de federale ambtenaren lag dat cijfer in 2014 op 5,7 procent en in de privé-sector op 5,12 procent (cijfers van SD Worx). (TE)