Het geneesmiddel tegen malaria artemisinine heeft geen schadelijker effect op zwangerschappen in het eerste semester dan andere geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad The Lancet. Die bevinding opent de deur voor het gebruik van het geneesmiddel bij zwangere vrouwen, wat de kindersterfte gevoelig zou kunnen doen dalen.

Het onderzoek werd gevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford, Melbourne en Mahidol (Thailand). Zij vonden geen bewijzen dat er een link bestaat tussen het geneesmiddel en een verhoogde kans op miskramen of aangeboren afwijkingen.

125 miljoen zwangere vrouwen met malaria

"De studie vormt een extra bewijs dat artemisinines geen nefast effect hebben tijdens de zwangerschap", aldus professor van Oxford Nick White. De onderzoekers vergeleken de impact van dat middel met kinine, een minder effectief antimalariamiddel.

"Door de resultaten kunnen de internationale autoriteiten hun aanbevelingen voor de behandeling van vrouwen in het begin van de zwangerschap herbekijken", aldus White.

Volgens de studie raken jaarlijks 125 miljoen zwangere vrouwen besmet met malaria. Die besmettingen verhogen het risico op overlijden voor de moeder en het kind. (Belga)

Het geneesmiddel tegen malaria artemisinine heeft geen schadelijker effect op zwangerschappen in het eerste semester dan andere geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad The Lancet. Die bevinding opent de deur voor het gebruik van het geneesmiddel bij zwangere vrouwen, wat de kindersterfte gevoelig zou kunnen doen dalen.Het onderzoek werd gevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford, Melbourne en Mahidol (Thailand). Zij vonden geen bewijzen dat er een link bestaat tussen het geneesmiddel en een verhoogde kans op miskramen of aangeboren afwijkingen. "De studie vormt een extra bewijs dat artemisinines geen nefast effect hebben tijdens de zwangerschap", aldus professor van Oxford Nick White. De onderzoekers vergeleken de impact van dat middel met kinine, een minder effectief antimalariamiddel."Door de resultaten kunnen de internationale autoriteiten hun aanbevelingen voor de behandeling van vrouwen in het begin van de zwangerschap herbekijken", aldus White. Volgens de studie raken jaarlijks 125 miljoen zwangere vrouwen besmet met malaria. Die besmettingen verhogen het risico op overlijden voor de moeder en het kind. (Belga)