Afgelopen dinsdag belichtte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een pers-communiqué de voordelen die verbonden zijn aan het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD).

Ze zijn talrijk: betere kennis van de antecedenten en dus de specifieke behoeften van de patiënt, kennis van zijn allergieën en/of van eventuele contra-indicaties, snelle en meer efficiënte zorg, het niet herhalen van reeds uitgevoerde medische onderzoeken, enz. Ook gegevens over de afgeleverde geneesmiddelen kunnen dankzij het GFD geraadpleegd worden door de meeste apothekers.

Gepersonaliseerde behandeling

Het GFD is zeer nuttig wanneer je een beroep doet op de apotheker van wacht of wanneer je met vakantie gaat. Als je gezondheidsproblemen zou hebben aan zee, in de Ardennen of in elk ander vakantieoord in ons land, kan de geraadpleegde apotheker in het GFD nagaan welke geneesmiddelen de patiënt neemt. Zo kan hij de patiënt veilig van dienst zijn (bijvoorbeeld een gevaarlijke interactie tussen twee geneesmiddelen voorkomen) en indien nodig een gepersonaliseerde behandeling aanbieden.

Bij apotheker registreren

Deze gegevensdeling tussen gezondheidswerkers kan alleen wanneer de betrokken patiënten hun toestemming geven. De toestemming van de patiënt moet geregistreerd worden via het federaal platform eHealth. Sinds kort kan iedereen aan zijn apotheker vragen om zijn toestemming te registreren. De meeste apothekers beschikken immers over een beveiligde softwaremodule die hen toelaat de geïnformeerde toestemming van de patiënt te registreren. Het enige wat de patiënt hoeft te doen is zijn identiteitskaart voorleggen. De nieuwe dienst is volledig gratis voor de patiënt. (ADN)

Afgelopen dinsdag belichtte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een pers-communiqué de voordelen die verbonden zijn aan het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD). Ze zijn talrijk: betere kennis van de antecedenten en dus de specifieke behoeften van de patiënt, kennis van zijn allergieën en/of van eventuele contra-indicaties, snelle en meer efficiënte zorg, het niet herhalen van reeds uitgevoerde medische onderzoeken, enz. Ook gegevens over de afgeleverde geneesmiddelen kunnen dankzij het GFD geraadpleegd worden door de meeste apothekers.Het GFD is zeer nuttig wanneer je een beroep doet op de apotheker van wacht of wanneer je met vakantie gaat. Als je gezondheidsproblemen zou hebben aan zee, in de Ardennen of in elk ander vakantieoord in ons land, kan de geraadpleegde apotheker in het GFD nagaan welke geneesmiddelen de patiënt neemt. Zo kan hij de patiënt veilig van dienst zijn (bijvoorbeeld een gevaarlijke interactie tussen twee geneesmiddelen voorkomen) en indien nodig een gepersonaliseerde behandeling aanbieden.Deze gegevensdeling tussen gezondheidswerkers kan alleen wanneer de betrokken patiënten hun toestemming geven. De toestemming van de patiënt moet geregistreerd worden via het federaal platform eHealth. Sinds kort kan iedereen aan zijn apotheker vragen om zijn toestemming te registreren. De meeste apothekers beschikken immers over een beveiligde softwaremodule die hen toelaat de geïnformeerde toestemming van de patiënt te registreren. Het enige wat de patiënt hoeft te doen is zijn identiteitskaart voorleggen. De nieuwe dienst is volledig gratis voor de patiënt. (ADN)