In 2008 zou het gebrek aan beweging verantwoordelijk zijn voor 5,3 miljoen sterftes, op een totaal van 57 miljoen wereldwijd, zo luidt het in een studie die het Britse medische tijdschrift Lancet publiceert.

"De impact van fysieke inactiviteit op de gezondheid blijft onderschat, ondanks de solide bewijzen ervan sinds zestig jaar", stelt onderzoeker Harold W. Kohl van de Universiteit van Texas. "Er ligt nog veel werk op de plank om het gebrek aan beweging te benaderen als een echt probleem voor de volksgezondheid."

Volgens dr. I-Min Lee van de Harvard Medical School is zes tot tien procent van de vier grote niet-overdraagbare ziektes (hart-en vaatziektes, type 2 diabetes, borst- en darmkanker) te wijten aan het gebrek aan beweging, met name minder dan 150 minuten gematigde activiteit per week. Die inspanning is vergelijkbaar met 30 minuten snelwandelen, vijf dagen per week.

Dokter I-Min Lee hoopt dat mensen die niet bewegen in de toekomst beschouwd worden als 'sociale paria's' zoals dat is gebeurd met tabak. 'Jaren geleden rookten de meeste mensen, maar nu ben je een paria als je rookt', zegt ze. (Belga/TE)

In 2008 zou het gebrek aan beweging verantwoordelijk zijn voor 5,3 miljoen sterftes, op een totaal van 57 miljoen wereldwijd, zo luidt het in een studie die het Britse medische tijdschrift Lancet publiceert. "De impact van fysieke inactiviteit op de gezondheid blijft onderschat, ondanks de solide bewijzen ervan sinds zestig jaar", stelt onderzoeker Harold W. Kohl van de Universiteit van Texas. "Er ligt nog veel werk op de plank om het gebrek aan beweging te benaderen als een echt probleem voor de volksgezondheid." Volgens dr. I-Min Lee van de Harvard Medical School is zes tot tien procent van de vier grote niet-overdraagbare ziektes (hart-en vaatziektes, type 2 diabetes, borst- en darmkanker) te wijten aan het gebrek aan beweging, met name minder dan 150 minuten gematigde activiteit per week. Die inspanning is vergelijkbaar met 30 minuten snelwandelen, vijf dagen per week. Dokter I-Min Lee hoopt dat mensen die niet bewegen in de toekomst beschouwd worden als 'sociale paria's' zoals dat is gebeurd met tabak. 'Jaren geleden rookten de meeste mensen, maar nu ben je een paria als je rookt', zegt ze. (Belga/TE)