Galenusprijs geeft kankerpatiënten nieuwe hoop

Geert Verrijken
Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

De Galenusprijs 2015 voor geneesmiddelen gaat naar twee antikankermedicijnen. Daarmee breekt de jury resoluut een lans voor immunotherapie tegen kanker.

De Galenusprijs 2015 voor geneesmiddelen gaat naar de antikankermedicijnen Opdivo® en Keytruda®. Daarmee breekt de jury resoluut een lans voor immunotherapie tegen kanker.

Voor het eerst is er ook een Galenusprijs voor medische hulpmiddelen. Winnaar is de subcutane defibrillator S-ICD EMBLEM van Boston Scientific. Het toestel beperkt het risico op infecties, sondes die afbreken, hartperforaties, en andere cardiale problemen.

De 34ste Galenusprijs wordt zoals in het verleden georganiseerd door het medisch weekblad Artsenkrant/Le Journal du Médecin. De prijs beoogt innovatie in de gezondheidszorg te promoten. Hij werd uitgereikt door vice-premier Kris Peeters (CD&V).

Immunotherapie

Opdivo® en Keytruda® zijn geneesmiddelen van respectievelijk Bristoll-Myers Squibb en MSD. Ze behoren tot de nieuwe farmacotherapeutische klasse van de checkpointremmers. Daarmee breekt de jury resoluut een lans voor immunotherapie tegen kanker. De medicijnen hebben hun werkzaamheid bewezen bij een gevorderd, uitgezaaide, kwaadaardig melanoom – ze zijn in die indicatie al goedgekeurd in Europa en de Verenigde Staten – en ook bij de behandeling van verschillende bijzonder moeilijk te behandelen vaste en hematologische kankers.

Vergeleken met de standaardbehandelingen konden deze nieuwe moleculen bij gevorderd, gemetaseerd melanoom de overleving spectaculair verlengen.

Beide producten worden momenteel onderzocht bij een zeer groot aantal vaste kankers (lever, nier-, verschillende vormen van longkanker enz.). De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Medische hulpmiddelen

Voor het eerst organiseert Artsenkrant een Galenusprijs voor medische hulpmiddelen. De jury koos voor de subcutane defibrillator S-ICD EMBLEM van Boston Scientific. Het toestel beperkt het risico op infecties, sondes die afbreken, hartperforaties, en andere cardiale problemen.

Het grootste probleem van de huidige defibrillatoren ligt in de elektroden. Omdat ze jaarlijks aan 30 miljoen contracties zijn blootgesteld moeten ze niet alleen flexibel zijn, maar ook voldoende weerstand bieden. Daar is rekening mee gehouden, maar er zijn toch nog verwikkelingen, zoals infecties, sondes die afbreken, hartperforaties, problemen bij de extractie, enz. Met de S-ICD EMBLEM wordt de elektrode niet meer transveneus in hart ingeplant, maar langs subcutane weg. Het kastje van de S-ICD EMBLEM wordt ter hoogte van de ribben geplaatst, terwijl voor de klassieke defibrillatoren, het in de borstkas wordt ingeplant.

Ten slotte gaat de Galenusprijs voor farmacologisch onderzoek naar drie onderzoekers van de universiteit Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content