Frankrijk eist voortaan negatieve covidtest van reizigers uit China

© Reuters

Reizigers die vanuit China naar Frankrijk reizen, moeten voortaan een negatieve coronatest voorleggen voor ze op het vliegtuig mogen stappen. Dat heeft de Franse regering vrijdagavond bekendgemaakt. De Britse zou weldra een soortgelijke maatregel treffen.

De test mag hoogstens 48 uur voor het vertrek worden uitgevoerd. Bij aankomst in Frankrijk zullen op willekeurige basis nog bijkomende tests worden uitgevoerd. Bij de positieve stalen zullen vervolgens de genoomsequenties onderzocht worden, om na te gaan of er sprake is van een eventuele nieuwe virusvariant.

Eerder hadden onder meer Spanje, de Verenigde Staten, Italië, Japan en Zuid-Korea al inreisbeperkingen ingevoerd of aangekondigd.

Het aantal coronabesmettingen in China neemt stevig toe nu de belangrijkste maatregelen van het ‘zerocovidbeleid’ zijn opgeheven. Alleen al in de eerste drie weken van december hebben 248 miljoen mensen in China het virus opgelopen, volgens officieel onbevestigde interne schattingen. Wetenschappers waarschuwen dat de coronagolf nieuwe varianten kan voortbrengen die vervolgens hun weg vinden naar andere landen.

Londen volgt

Nadat andere landen al hetzelfde deden, voert nu ook Engeland een verplichte coronatest in voor reizigers uit China. Passagiers die vanaf 5 januari met rechtstreekse vluchten uit China in Engeland aankomen, moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen, maakte de Britse regering vrijdagavond in Londen bekend.

Hoewel er geen rechtstreekse vluchten van China naar Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn, werkt de regering eraan om de maatregel zo snel mogelijk in het hele Verenigd Koninkrijk in te voeren. Het gaat om een voorzorgsmaatregel die het VK toelaat om beter mogelijke nieuwe coronavarianten uit China op te sporen. Vanaf 8 januari zullen er ook willekeurige tests worden uitgevoerd op passagiers die in het VK aankomen. Het Verenigd Koninkrijk volgt zo het voorbeeld van onder meer Spanje, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten, die ook al inreisbeperkingen hebben ingevoerd of aangekondigd.

In België overleggen de gezondheidsexperten van de Risk Management Group (RMG) volgende week over de situatie, deelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vrijdag mee. Zowat heel China wordt momenteel overspoeld door coronabesmettingen omdat de overheid het strenge zerocovidbeleid heeft losgelaten. Bovendien mogen Chinezen vanaf 8 januari weer vrij rondreizen. Wetenschappers waarschuwen dat de coronagolf nieuwe varianten kan voortbrengen die vervolgens hun weg vinden naar andere landen.

Partner Content