‘Fietshelm geeft vals gevoel van veiligheid’

‘De fietshelm beschermt te weinig en geeft een vals gevoel van veiligheid’, stelt Theo Zeegers van de Nederlandse Fietsersbond.

Zeegers komt tot zijn controversiële standpunt na het ondernemen van onderzoeken ter zake. ‘Waar de fietshelm verplicht wordt, gaan mensen minder fietsen omdat ze zo’n pot op het hoofd oncomfortabel of niet cool vinden. En als er minder fietsers zijn, gaat het aantal ongevallen omhoog. Autobestuurders letten dan minder goed op de tweewielers’, zegt hij in De Standaard.

Vlaamse Fietsersbond nuanceert
De Vlaamse Fietsersbond sluit zich aan bij het oordeel van de Nederlandse collega’s, weliswaar met de nodige nuance. “Wij zijn ook sterk gekant tegen een verplichting”, zegt woordvoerder Roel De Cleen.

“Wij raden de helm alleen aan voor fietsers die een groter risico lopen: wielertoeristen, mountainbikers. Ook voor kinderen tot acht à tien jaar, omdat zij nog te weinig rijvaardigheid hebben en hun schedel nog niet volgroeid is. En ten slotte voor de senioren, die verliezen hun rijvaardigheid. Op hun elektrische fietsen gaan die vaak sneller dan hun reflexen nog aankunnen.”

BIVV verbaasd
Het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is verbaasd over het standpunt van Zeegers en blijft bij zijn boodschap: draag een goede helm, op de correcte wijze. “Een verplichting hoeft niet, want dat ontneemt mensen de zin voor het fietsen”, zegt woordvoerster Sofie Van Damme.

Neurochirurg Jan Goffin van de KU Leuven zegt dat een fietshelm altijd zijn nut heeft. Onderzoekers aan de universiteit zijn wel bezig met het ontwikkelen van materiaal voor een helm die een schok voor de hersenen beter opvangt. “Die zullen tot veertig procent efficiënter zijn.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content