1. Voedselallergie en voedselintolerantie betekenen hetzelfde.

Fout: In het geval van een voedselallergie overreageert je immuunsysteem, terwijl voedselintolerantie je immuunsysteem ongemoeid laat.

2. Steeds meer mensen kampen met een voedselallergie.

Juist: Sinds de jaren negentig constateren artsen een enorme toename van voedselallergie, vooral bij kinderen.

3. De meeste kinderen groeien uit hun allergie voor melk, eieren, tarwe of soja.

Juist: Tegen de leeftijd van vijf jaar verdwijnen deze allergieën vaak spontaan

4. Je kunt allergisch worden voor alle voedingsmiddelen.

Juist: In theorie wel, al is in de praktijk slechts een handvol voedingsmiddelen verantwoordelijk voor negentig procent van alle voedselallergieën.

5. Symptomen van een allergische reactie op voedsel verschijnen altijd onmiddellijk na het eten ervan.

Fout: Symptomen kunnen onmiddellijk verschijnen, maar evengoed uren na de inname.

Amandelen, .
Amandelen © .

6. Een voedselallergie kan fataal zijn.

Juist: Een zeldzame keer lokt een voedselallergie een anafylactische schok uit, en die kan fataal zijn.

7. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen genezen worden.

Fout: Er bestaat geen behandeling voor voedselallergieën en -intoleranties. Er zit niets anders op dan het oorzakelijke product te mijden.

8. Je hoeft enkel medicatie op zak te hebben als je een ernstige voedselallergie hebt.

Fout: Je kunt beter altijd medicijnen op zak hebben, omdat de ernst van allergische reacties nooit goed voorspelbaar zijn.

9. Als je een voedselallergie hebt, kun je ook allergisch worden voor cosmetica.

Juist: Bepaalde cosmetica bevatten notenolie of extracten van fruit. Lees altijd het etiket.

10. De aanleg voor voedselallergie zit in de familie.

Juist: Als een van je ouders, broers of zussen een voedselallergie heeft, loop jij ook een groter risico.

1. Voedselallergie en voedselintolerantie betekenen hetzelfde.Fout: In het geval van een voedselallergie overreageert je immuunsysteem, terwijl voedselintolerantie je immuunsysteem ongemoeid laat. 2. Steeds meer mensen kampen met een voedselallergie.Juist: Sinds de jaren negentig constateren artsen een enorme toename van voedselallergie, vooral bij kinderen. 3. De meeste kinderen groeien uit hun allergie voor melk, eieren, tarwe of soja.Juist: Tegen de leeftijd van vijf jaar verdwijnen deze allergieën vaak spontaan4. Je kunt allergisch worden voor alle voedingsmiddelen.Juist: In theorie wel, al is in de praktijk slechts een handvol voedingsmiddelen verantwoordelijk voor negentig procent van alle voedselallergieën. 5. Symptomen van een allergische reactie op voedsel verschijnen altijd onmiddellijk na het eten ervan.Fout: Symptomen kunnen onmiddellijk verschijnen, maar evengoed uren na de inname. 6. Een voedselallergie kan fataal zijn.Juist: Een zeldzame keer lokt een voedselallergie een anafylactische schok uit, en die kan fataal zijn. 7. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen genezen worden.Fout: Er bestaat geen behandeling voor voedselallergieën en -intoleranties. Er zit niets anders op dan het oorzakelijke product te mijden. 8. Je hoeft enkel medicatie op zak te hebben als je een ernstige voedselallergie hebt.Fout: Je kunt beter altijd medicijnen op zak hebben, omdat de ernst van allergische reacties nooit goed voorspelbaar zijn. 9. Als je een voedselallergie hebt, kun je ook allergisch worden voor cosmetica.Juist: Bepaalde cosmetica bevatten notenolie of extracten van fruit. Lees altijd het etiket. 10. De aanleg voor voedselallergie zit in de familie.Juist: Als een van je ouders, broers of zussen een voedselallergie heeft, loop jij ook een groter risico.