Federale meerderheid wil geen neutraal sigarettenpakje

© Wikipedia

Volgens de meerderheid is onvoldoende aangetoond dat een neutraal pakje roken zou ontmoedigen en dreigt het namaak in de hand te werken.

Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD leggen zich dwars voor de invoering van een neutraal sigarettenpakje in ons land. Dat bleek dinsdag in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Vorige week besliste Groot-Brittannië dat sigaretten vanaf midden volgend jaar enkel nog in een neutrale standaardverpakking verkocht mogen worden. In de Kamer ligt een gelijkaardig voorstel op tafel van oppositielid Catherine Fonck (CDH), dat tijdens de vorige legislatuur niet meer gestemd raakte. Ook deze regeerperiode lijkt het voorstel echter een maat voor niets, bij gebrek aan steun van de meerderheid. N-VA, Open VLD, CD&V en MR missen immers wetenschappelijk bewijs dat een neutraal pakje helpt tegen roken, vrezen dat het namaak zou vergemakkelijken en zien meer in preventie en rookstopbegeleiding.

‘Rekening houden met de tabakssector’

“We kunnen niet wetenschappelijk aantonen dat het weghalen van logo’s zal leiden tot een vermindering van de consumptie”, klonk het bij MR-Kamerlid Damien Thiéry, die het voorstel van Fonck in de vorige legislatuur nochtans mee ondertekend had. “Gaat het niet net méér aanzetten tot roken, omdat er weer over gepraat wordt?” Ook N-VA en Open VLD missen wetenschappelijke fundamenten. In Australië daalden de cijfers, maar daar werd de invoering van het neutraal pakje gecombineerd met een forse prijsstijging, argumenteerde Ine Somers van Open VLD. Zij vreest ook dat mensen door de neutrale pakjes zouden kiezen voor goedkopere – “en dus ongezondere” – sigaretten.

Er is op geen enkele manier rekening gehouden met de sector, en dat is een foute manier van werken.

Renate Hufkens (N-VA)

Bovendien, zo argumenteerde N-VA-Kamerlid Renate Hufkens, is “op geen enkele manier rekening gehouden met de sector, en dat is een foute manier van werken”. Iets wat bij Fonck in het verkeerde keelgat schoot. “Wanneer er twintigduizend mensen per jaar vroegtijdig sterven, dan vind ik zo’n argument van een lid van de commissie Volksgezondheid schokkend”, reageerde de auteur, die bij de meerderheid “exact dezelfde argumenten” hoorde als bij de tabaksproducenten zelf.

Wachten op Europa

Het lijkt de meerderheidspartijen voorts beter om de omzetting van de Europese tabaksrichtlijn medio volgend jaar af te wachten. Die werd vorig jaar goedgekeurd en voorziet naast een hele reeks andere ingrepen dat de gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen voortaan in fotoformaat moeten zijn én minstens 65 procent van de oppervlakte moeten beslaan. Meerderheidspartij CD&V hield het vooral op die nakende Europese tabaksrichtlijn om uitstel te rechtvaardigen. “We dreigen de kar voor het paard te spannen door één element eruit te halen alsof dit nu de beste maatregel is”, argumenteerde Els Van Hoof. Zij blijft nog met veel vragen zitten, onder meer rond intellectuele eigendomsrechten.

Oppositiepartijen SP.A, PS en Ecolo steunen het voorstel wel. Karin Jiroflee (SP.A) ziet geen reden om te wachten op Europa “als we zelf al verdere stappen kunnen zetten om roken tegen te gaan”. Het bewijs dat pakjes wel degelijk een impact hebben op het rookgedrag, niet in het minst bij jongeren, zag Muriel Gerkens van Ecolo dan weer in de moeite en middelen die fabrikanten in de ontwerpen steken.

Gestemd werd er dinsdag in commissie nog niet. De leden willen eerst van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) horen wat zij van plan is met de omzetting van de Europese tabaksrichtlijn. Niettemin sprak elk van de meerderheidspartijen zich al duidelijk uit tegen het voorstel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content