Federaal voedselagentschap geeft 1 op de 3 Vlaamse ziekenhuiskeukens een waarschuwing

Op de gevangeniskeukens na scoorde in 2016 geen enkele ander type grootkeuken zo slecht als de ziekenhuiskeukens. © iStock
Kristof Clerix

Een op de drie ziekenhuiskeukens in Vlaanderen kreeg een waarschuwing van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Slechts één ziekenhuis kreeg een sanctie opgelegd. Knack kon de inspectieverslagen inkijken.

Met dat aantal waarschuwingen tekent de sector een even slechte balans op als vijf jaar geleden. Vlaanderen telt 116 ziekenhuiskeukens die zelf voedsel bereiden. Elke twee jaar krijgen ze een inspectie van het FAVV.

Maar één Vlaams ziekenhuis kreeg van het voedselagentschap een sanctie opgelegd.

Dat controleert onder meer de infrastructuur, inrichting en hygiëne van de keukens, de traceerbaarheid van producten, en allerhande administratieve verplichtingen.

Tijdens de recentste controles kregen 38 Vlaamse ziekenhuiskeukens een waarschuwing. Dat blijkt uit een analyse van de inspectieverslagen uit de periode 2014-2017 die begin juni beschikbaar waren in de FAVV-databank. Knack kon ze inkijken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.

Maar één Vlaams ziekenhuis kreeg van het voedselagentschap een sanctie opgelegd: AZ Monica in Deurne. Tijdens een checklistcontrole in juni 2016 stelde het federaal voedselagentschap er liefst 18 minder ernstige en 5 ernstige inbreuken vast.

Op de gevangeniskeukens na scoorde in 2016 geen enkele ander type grootkeuken zo slecht als de ziekenhuiskeukens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content