Luc Hondeghem is gastprofessor emeritus aan de KU Leuven. Hij zegt in De Morgen dat Motilium en andere medicijnen met het actieve bestanddeel domperidone "meteen uit de handel te halen." Volgens Hondeghem gaat het Belgisch geneesmiddelenagentschap FAGG niet ver genoeg door op te roepen Motilium enkel op voorschrift te verkopen.

Dodelijke concentratie

"Een dodelijk placebo", zo noemt Hondeghem Motilium, een middel tegen misselijkheid en braken. Volgens hem heeft een normale concentratie van 30 mg, of drie pilletjes per dag niet het beoogde effect. "Het is dus een placebo, zij het een placebo die wel het hart belast"", waarschuwt hij. "Zeker bij verhoogde concentraties. Het verstoort het hartritme, waardoor het hart kan stilvallen met pompen en kan leiden tot plotse dood."

Volgens Hondeghem wijzen studies uit dat er zo jaarlijks 200 mensen extra overlijden aan een hartstilstand in ons land. Toch zegt hij dat "een normaal iemand" zonder problemen drie pillen per dag kan nemen. "Het probleem zit bij mensen die een erfelijk slecht gen hebben, een leverstoornis of vertraagd metabolisme. Die breken de stof niet zo snel af, waardoor de concentratie in het bloed onveilig hoog kan oplopen."

In combinatie met andere domperidoneproducten - zoals bijvoorbeeld Touristil - stijgt die concentratie nog.

Verborgen agenda

Volgens De Morgen vermoeden "sommigen" echter een verborgen agenda achter de demarche van Hondeghem. Zo zou hij Motilium van de markt willen krijgen vanwege een oude vete met fabrikant Johnson&Johnson.

Dat ontkent de zelfstandige farmacoloog. "Ik heb daar ooit gewerkt, maar van een vete is geen sprake", besluit hij.

Het FAGG zegt in de krant dat het zelf geen geneesmiddelen van de markt kan halen. Wel herhaalt het zijn oproep om de medicijnen enkel op voorschrift te verkopen. Johnson&Johnson behoudt intussen het vertrouwen in zijn product. (Belga/TV)

Luc Hondeghem is gastprofessor emeritus aan de KU Leuven. Hij zegt in De Morgen dat Motilium en andere medicijnen met het actieve bestanddeel domperidone "meteen uit de handel te halen." Volgens Hondeghem gaat het Belgisch geneesmiddelenagentschap FAGG niet ver genoeg door op te roepen Motilium enkel op voorschrift te verkopen.Dodelijke concentratie "Een dodelijk placebo", zo noemt Hondeghem Motilium, een middel tegen misselijkheid en braken. Volgens hem heeft een normale concentratie van 30 mg, of drie pilletjes per dag niet het beoogde effect. "Het is dus een placebo, zij het een placebo die wel het hart belast"", waarschuwt hij. "Zeker bij verhoogde concentraties. Het verstoort het hartritme, waardoor het hart kan stilvallen met pompen en kan leiden tot plotse dood." Volgens Hondeghem wijzen studies uit dat er zo jaarlijks 200 mensen extra overlijden aan een hartstilstand in ons land. Toch zegt hij dat "een normaal iemand" zonder problemen drie pillen per dag kan nemen. "Het probleem zit bij mensen die een erfelijk slecht gen hebben, een leverstoornis of vertraagd metabolisme. Die breken de stof niet zo snel af, waardoor de concentratie in het bloed onveilig hoog kan oplopen." In combinatie met andere domperidoneproducten - zoals bijvoorbeeld Touristil - stijgt die concentratie nog.Verborgen agenda Volgens De Morgen vermoeden "sommigen" echter een verborgen agenda achter de demarche van Hondeghem. Zo zou hij Motilium van de markt willen krijgen vanwege een oude vete met fabrikant Johnson&Johnson. Dat ontkent de zelfstandige farmacoloog. "Ik heb daar ooit gewerkt, maar van een vete is geen sprake", besluit hij. Het FAGG zegt in de krant dat het zelf geen geneesmiddelen van de markt kan halen. Wel herhaalt het zijn oproep om de medicijnen enkel op voorschrift te verkopen. Johnson&Johnson behoudt intussen het vertrouwen in zijn product. (Belga/TV)