Farma trekt stekker uit alzheimeronderzoek

De farmaceutische industrie snoeit in onderzoek naar een medicijn tegen alzheimer nadat de ene na de andere studie uitdraaide op een mislukking.

Grote farmaceutische bedrijven snoeien flink in hun fondsen voor alzheimeronderzoek, nadat vijf grote studies met veelbelovende medicijnen mislukt zijn. “Nochtans is het net dringend tijd om te investeren in wetenschappelijk onderzoek”, zegt experte Christine Van Broeckhoven in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Mislukking

Dit jaar leverde een studie met het medicijn Dimebon van Pfizer teleurstellende resultaten op. In augustus faalde het medicijn Solanezumab van het farmaceutische bedrijf Eli Lilli in de laatste rechte lijn naar de goedkeuring. Het was voor de groep de tweede mislukking in twee jaar tijd.

“Als een farmabedrijf in die fase komt, heeft het vaak al een miljard euro in zo’n middel geïnvesteerd”, zegt alzheimerspecialist Bart De Strooper (KU Leuven). “De vraag is hoeveel keer ze dat doen zonder dat het iets oplevert.”

Vertraging

“De jongste vijf jaar zijn alle experimenten met veelbelovende nieuwe medicijnen in de laatste rechte lijn mislukt”, zegt ook experte Christine Van Broeckhoven. “Nu gebeurt wat we al langer vreesden: de farmareuzen stoppen hun alzheimeronderzoek in de koelkast. Jammer, want dat betekent alweer een vertraging in de zoektocht naar een oplossing voor deze vreselijke ziekte.”

De markt voor een medicijn tegen geheugenproblemen is nochtans gigantisch. Alleen al in België zijn vandaag naar schatting 200.000 mensen getroffen door dementie, in 2050 zullen dat er meer dan 350.000 zijn.

Budget

Nu wordt er volgens Van Broeckhoven te weinig geïnvesteerd in alzheimeronderzoek. “Er wordt 26 keer meer geïnvesteerd in kankeronderzoek dan in onderzoek naar dementie. Het budget voor de strijd tegen hart- en vaatziekten is 14 keer groter. Maar wat heeft het ons opgeleverd? Een zieke geest in een gezond lichaam”, aldus Van Broeckhoven. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content