Meer en meer gebruikers van sociale media delen hun problemen met hun volgers en hebben al lang geen geheimen meer voor het internet. Ook op vlak van gezondheid. 'Ik voel me ziek' of 'Ik heb last van buikpijn' zijn dan ook veelvoorkomende statusupdates geworden. Onderzoekers analyseerden de posts van duizend ziekenhuispatiënten en vergeleken die met hun gezondheidstoestand. Daaruit blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen het taalgebruik op Facebook en Twitter en gezondheidsrisico's.

Zo wijst een sterke daling van het aantal gebruikte woorden en zinnen mogelijk op een afname van de cognitieve vaardigheden zoals concentratie, lezen en schrijven. Het aantal internetcontacten zegt dan weer iets over je gemoedstoestand. Heb je tijdens een langere periode met aanzienlijk minder mensen contact, dan zou dat kunnen wijzen op een depressie. Maar ook foto's op Instagram zien de onderzoekers als mogelijke gezondheidsindicator. Een reeks foto's van ongezond voedsel bijvoorbeeld, duidt op een ongezonde levensstijl met meer risico's tot gevolg.

Voorspelling

De onderzoekers hopen dat deze testresultaten zullen helpen om de volksgezondheid beter in kaart te brengen. Op termijn zou het volgens hen zelfs mogelijk zijn om aan de hand van Facebookposts en tweets te voorspellen wanneer mensen ziek worden en hoe men ze het best kan genezen. "Deze manier van werken helpt ons om gezondheid op een heel andere manier te bekijken dan we ooit hadden verwacht", vertelt Raina M. Merchant, onderzoekster aan de Universiteit van Pennsylvania, aan The Independent. "Net nu we erin geslaagd zijn om genetische informatie te gebruiken als indicator van de toekomstige volksgezondheid, blijkt dat ook posts via sociale media - die bestaan uit woorden, taal en conversaties - kunnen dienen voor zulke doeleinden." (MVM)

Meer en meer gebruikers van sociale media delen hun problemen met hun volgers en hebben al lang geen geheimen meer voor het internet. Ook op vlak van gezondheid. 'Ik voel me ziek' of 'Ik heb last van buikpijn' zijn dan ook veelvoorkomende statusupdates geworden. Onderzoekers analyseerden de posts van duizend ziekenhuispatiënten en vergeleken die met hun gezondheidstoestand. Daaruit blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen het taalgebruik op Facebook en Twitter en gezondheidsrisico's. Zo wijst een sterke daling van het aantal gebruikte woorden en zinnen mogelijk op een afname van de cognitieve vaardigheden zoals concentratie, lezen en schrijven. Het aantal internetcontacten zegt dan weer iets over je gemoedstoestand. Heb je tijdens een langere periode met aanzienlijk minder mensen contact, dan zou dat kunnen wijzen op een depressie. Maar ook foto's op Instagram zien de onderzoekers als mogelijke gezondheidsindicator. Een reeks foto's van ongezond voedsel bijvoorbeeld, duidt op een ongezonde levensstijl met meer risico's tot gevolg. De onderzoekers hopen dat deze testresultaten zullen helpen om de volksgezondheid beter in kaart te brengen. Op termijn zou het volgens hen zelfs mogelijk zijn om aan de hand van Facebookposts en tweets te voorspellen wanneer mensen ziek worden en hoe men ze het best kan genezen. "Deze manier van werken helpt ons om gezondheid op een heel andere manier te bekijken dan we ooit hadden verwacht", vertelt Raina M. Merchant, onderzoekster aan de Universiteit van Pennsylvania, aan The Independent. "Net nu we erin geslaagd zijn om genetische informatie te gebruiken als indicator van de toekomstige volksgezondheid, blijkt dat ook posts via sociale media - die bestaan uit woorden, taal en conversaties - kunnen dienen voor zulke doeleinden." (MVM)