Extra steun voor mensen met chronische huidproblemen

Zeep kan schadelijk zijn voor de natuurlijke beschermlaag van de huid © iStock

Patiënten met chronische huidproblemen kunnen binnenkort rekenen op een forfait van honderd euro per jaar om crèmes of bijvoorbeeld badolie, voorgeschreven door een dermatoloog, te betalen.

Patiënten met ernstige chronische huidproblemen kunnen wellicht nog dit jaar een forfait van honderd euro aanvragen voor dermatologische producten zoals badolie, badzout of hydraterende crèmes die hen aangeraden zijn door een dermatoloog. De patiënt zal van de dermatoloog een document krijgen voor het ziekenfonds dat op basis van daarvan de honderd euro aan de patiënt zal storten. Voorwaarde is wel dat de patiënt jaarlijks bij de huidarts op consultatie gaat.

Daarnaast betalen minderjarigen met het statuut van chronisch zieke binnenkort maar één euro persoonlijke bijdrage als ze naar de huisarts of naar een specialist gaan. Voor alle chronische patiënten, tot 75 jaar oud en met een globaal medisch dossier, daalt het persoonlijk aandeel voor een thuisbezoek door de huisarts met 30%.

Globaal medisch dossier

Het gaat om jongeren onder de achttien voor wie er ook een globaal medisch dossier (GMD) bestaat bij de huisarts. “We maken onze gezondheidszorg zo toegankelijker. Chronische patiënten hebben veel kosten. Het is belangrijk dat we hen helpen deze financiële last te dragen”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

De nieuwe regeling moedigt ook het beheer van een globaal medisch dossier aan, iets wat zeer belangrijk is voor chronische patiënten. De zorgen die zij krijgen van verschillende zorgverstrekkers moeten naadloos op elkaar aansluiten en een GMD waarin alle medische informatie vergaard zit, is daarbij een groot voordeel.

De nieuwe regeling is begin deze week beslist op het verzekeringscomité van het Riziv. Voor de maatregel wordt 2,4 miljoen euro uitgetrokken. De Block hoopt dat de regeling in de herfst van dit jaar aanvangt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content