Darmkanker maakt dagelijks 15 slachtoffers in ons land. Te veel, vindt de overheid, die zwaar inzet op preventie. Iedereen van 56 tot 74 jaar kan zich daarom ook jaarlijks laten screenen. De resultaten van die test liggen na twee weken in de brievenbus. Binnenkort zou er echter ook een zelftester in de apotheek komen te liggen, waarmee je de resultaten al binnen enkele minuten krijgt. Belangrijk, want: "als men er vroeg bij is, kan men na een operatie zeggen dat men 90 tot 95 procent kans heeft op een volledige genezing," aldus Colemont.

Met een "poepsimpel" prikje in de stoelgang kan u met de zelftester nagaan of er te veel bloed in de stoelgang zit, wat kan wijzen op darmkanker. Een goede aanvulling op de jaarlijkse screening volgens Colemont, want ook mensen die niet voor de screening in aanmerking komen, zullen de zelftester kunnen aanschaffen.

Kritiek

In Het Nieuwsblad waarschuwt hoofd oncologie van het UZ Antwerpen Marc Peeters voor een wildgroei aan tests. Bovendien vreest hij dat mensen niet altijd zullen weten wat ze moeten aanvangen met het resultaat. Eric Van Cutsem, gastro-enteroloog in het UZ Leuven, stelt in dezelfde krant: "Bij die zelfstesters hebben we veel minder controle of ze wel wetenschappelijk zijn en correct zijn gebruikt." Een wenselijkere oplossing is volgens hem het verlagen van de leeftijdsgrens van de jaarlijkse screening tot 50.

U kan het risico op darmkanker zelf flink verminderen door gezond te leven. Dat wil zeggen:

  • Vermijd overgewicht
  • Rook niet
  • Beperk uw alcoholgebruik
  • Eet gezond
  • Beweeg

(EK)

Darmkanker maakt dagelijks 15 slachtoffers in ons land. Te veel, vindt de overheid, die zwaar inzet op preventie. Iedereen van 56 tot 74 jaar kan zich daarom ook jaarlijks laten screenen. De resultaten van die test liggen na twee weken in de brievenbus. Binnenkort zou er echter ook een zelftester in de apotheek komen te liggen, waarmee je de resultaten al binnen enkele minuten krijgt. Belangrijk, want: "als men er vroeg bij is, kan men na een operatie zeggen dat men 90 tot 95 procent kans heeft op een volledige genezing," aldus Colemont. Met een "poepsimpel" prikje in de stoelgang kan u met de zelftester nagaan of er te veel bloed in de stoelgang zit, wat kan wijzen op darmkanker. Een goede aanvulling op de jaarlijkse screening volgens Colemont, want ook mensen die niet voor de screening in aanmerking komen, zullen de zelftester kunnen aanschaffen. In Het Nieuwsblad waarschuwt hoofd oncologie van het UZ Antwerpen Marc Peeters voor een wildgroei aan tests. Bovendien vreest hij dat mensen niet altijd zullen weten wat ze moeten aanvangen met het resultaat. Eric Van Cutsem, gastro-enteroloog in het UZ Leuven, stelt in dezelfde krant: "Bij die zelfstesters hebben we veel minder controle of ze wel wetenschappelijk zijn en correct zijn gebruikt." Een wenselijkere oplossing is volgens hem het verlagen van de leeftijdsgrens van de jaarlijkse screening tot 50. (EK)