EU trekt honderden miljoenen uit voor groenten, fruit en melk op school

© iStockphoto

Kinderen en jongeren meer groenten en fruit doen eten, meer melk doen drinken en aanleren wat gezonde en duurzame voeding is. Dat is de ambitie van het Europees Parlement. Het keurde dinsdag een nieuw voedingsprogramma goed dat daarvoor elk jaar 250 miljoen euro ter beschikking stelt.

De cijfers zijn alarmerend. Een op de drie kinderen in Europa kampt met overgewicht of is obees. Bij de Vlaamse 6-14-jarigen eet slechts 7 procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit, bij de 12-18-jarigen eet 14 procent van de meisjes en 8 procent van de jongens minstens twee stukken fruit per dag.

150 miljoen euro voor groenten en fruit

Met de nieuwe richtlijn die dinsdag is goedgekeurd, trekt Europa vanaf 2017 jaarlijks 150 miljoen euro uit voor de verdeling van groenten en fruit op school en 100 miljoen voor de verdeling van melk. De EU-landen verbinden zich ertoe hun kinderen gezonde eetgewoonten aan te leren, maar zetten ook lokale producten, biologische landbouw, duurzame voedselproductie en voedselverspilling in de kijker.

Tom Vandenkendelaere (CD&V) is tevreden dat men van kinderen bewuste consumenten wil maken. “Ze leren waar hun voedsel vandaan komt doordat lokale, regionale of nationale specialiteiten aangeprezen worden.” Volgens de Belg Marc Tarabella (PS), die het dossier door het parlement loodste, is gezond en evenwichtig eten goed voor de gezondheid van de huidige generatie kinderen en jongeren, maar ook voor de toekomstige generaties.

Lagere drempel voor scholen

Ook de N-VA keurde de tekst goed. “Gezonde voeding van kindsbeen af aanmoedigen is absoluut noodzakelijk en de schoolregeling kan een zinvolle bijdrage leveren”, zegt Mark Demesmaeker. Hij is tevreden dat door het samenvoegen van de reeds bestaande programma’s voor schoolmelk en voor schoolfruit de efficiëntie en doeltreffendheid van de regeling verhoogd wordt en administratieve rompslomp verminderd. “Zo wordt de drempel verlaagd voor scholen om deel te nemen.”

De lidstaten willen ook aan melk toegevoegde fruit- en chocoladesmaak toelaten, maar Bart Staes (Groen) vindt het positief dat de EU enkel zal betalen voor het deel melk. “De toevoeging komt ten laste van de lidstaat en de toegevoegde producten moeten vooraf zijn goedgekeurd.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content