Marleen Finoulst

‘Er is geen enkele wetenschappelijke basis voor vermijden van brood’

Marleen Finoulst Arts en journalist

‘Mediaboodschappen sturen gedrag helaas niet altijd in de juiste richting’, schrijft Marleen Finoulst (hoofdredacteur van Bodytalk). ‘Zo spuien zelfverklaarde voedingsexperts zonder enige wetenschappelijke achtergrond onheilspellende boodschappen over brood.’

Er is geen enkele wetenschappelijke basis voor het vermijden van brood

Media hebben een impact op gezondheidsgedrag, zo leert onze enquête. Of u al dan niet oordoppen gebruikt tijdens een concert, zich laat vaccineren of screenen op kanker, zonnecrème smeert in de zomer of zelfs begint te sporten, het zijn leefstijlfactoren die beïnvloed worden door wat u leest, hoort of ziet in de media.

Boodschappen omtrent voeding scoren het hoogst. Bijna 7 op de 10 respondenten hebben naar aanleiding van berichten in de media hun eetgedrag aangepast. Het verminderen van de suikerconsumptie staat met stip op 1. Geen Belg die vandaag niet weet dat we beter wat minder suiker zouden eten. Dankzij de media. Al kunnen de boodschappen soms kort door de bocht gaan: suiker is niet ‘de nieuwe tabak’, en evenmin ‘vergif’, om maar enkele sterk overdreven krantenkoppen van het voorbije jaar te citeren. Soms vliegen de media helemaal uit de bocht. Koppen als ‘Suiker maakt depressief’ of ‘Suiker neemt alle energie weg’ raken kant noch wal.

Rood vlees

Een ander voedingsproduct dat het voorbije jaar geviseerd werd in de media is vlees, rood vlees en charcuterie in het bijzonder. Ook vlees werd ten onrechte met sigaretten vergeleken en kreeg het weinig genuanceerde label ‘darmkankerverwekkend’, terwijl je zonder probleem tot een halve kilogram rood vlees per week mag eten. Hoe dan ook, de vleesconsumptie is verminderd met dank aan de media. Goed voor mens en milieu.

Mediaboodschappen sturen gedrag helaas niet altijd in de juiste richting. Zo staat ook brood geregeld ter discussie en is ook de broodconsumptie fors gedaald. Dankzij zelfverklaarde voedingsexperts zonder enige wetenschappelijke achtergrond die onheilspellende boodschappen over brood spuien. Ik ken mensen die geen brood meer durven te eten, of enkel nog in combinatie met gekookte groenten. Geen kaas-en-wijnavonden meer voor hen, want brood met kaas zou je darmflora overhoophalen.

Jodium in brood

Gezondheidsnieuws heeft een impact op het gedrag, maar helaas niet altijd ten goede

Dat deze boodschappen geen steek houden, is helaas niet het ergste. Erger is dat brood vervangen complex is en kan leiden tot voedingstekorten. Aan brood wordt sinds de jaren negentig jodium toegevoegd, omdat onze bevolking toen met een tekort kampte en bijna iedereen brood at. Dankzij de actie is de ziekte ‘krop’ of struma, een schilklieraandoening, zogoed als verdwenen. Jodium kun je ook halen uit zeewier, zeevis en eieren, maar die producten scoren niet goed in een cultuur waar 2 broodmaaltijden per dag lang de norm waren.

Dat is nog niet alles: brood is een zeer belangrijke vezelleverancier. In 3 sneetjes volkorenbrood zit ongeveer 7 gram vezels. Om die te vervangen met havermoutpap moet je 3 borden pap naar binnen werken, wat zelden gezegd wordt. Wie brood van het menu schrapt, moet heel wat ondernemen om zijn voedingspatroon weer in balans te krijgen. Er is geen enkele wetenschappelijke basis voor het vermijden van brood, tenzij u lijdt aan coeliakie of geen gluten verdraagt. Gezondheidsnieuws heeft een impact op het gedrag, maar helaas niet altijd ten goede.

De volledige resultaten vindt u in Bodytalk, dat samen met Knackverkocht wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content