‘Enkel N-VA heeft duidelijk budget voor gehandicapten’

Jo Vandeurzen © BELGA

‘N-VA is de enige partij die in haar verkiezingsprogramma duidelijk maakt hoeveel geld ze wil uittrekken voor personen met een handicap.’ Dat zegt het Platform Werk Wachtlijsten Weg.

Vierhonderd personen met een handicap zijn in stoet naar het kabinet van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen gestapt om duidelijkheid te vragen over de persoonsvolgende financiering. Ze kwamen ontgoocheld buiten. “In de verkiezingsprogramma’s is N-VA voorlopig de enige Vlaamse partij die zegt hoeveel extra budget ze precies wil uittrekken voor personen met een handicap”, zegt Johan Van Kersavond van het Platform Werk Wachtlijsten Weg.

De Vlaamse regering wil de financiering voor personen met een handicap grondig hervormen met het systeem van persoonsvolgende financiering. De financiering zal niet langer vertrekken vanuit het aanbod, maar vanuit de vraag: de persoon met een handicap. Er komt een getrapt subsidiesysteem waarbij iedereen met een erkende handicap en een ondersteuningsnood recht heeft op een basisondersteuningsbudget (BOB). Wie meer ondersteuning nodig heeft, kan een extra krijgen.

De verenigingen van personen met een handicap nemen het echter niet dat de regering de beslissingen over bijhorende budgetten overlaat aan de volgende legislatuur. “Het is een kaderdecreet, dat duidelijk maakt hoe we het systeem wijzigen”, zegt Jo Vandeurzen. “Alle politieke partijen kunnen nu zeggen hoeveel geld ze ervoor over hebben.”

Net daar knelt het schoentje, volgens de verenigingen van personen met een handicap. “Voorlopig hebben we enkel klare taal gekregen van N-VA”, zegt Van Kersavond. “De andere partijen geven algemenere indicaties.

N-VA wil tussen 900 miljoen en 1,9 miljard (afhankelijk van de kostenschatting voor de persoonsvolgende financiering, red.) extra uittrekken.” Ook dat bedrag is wellicht te weinig om de wachtlijsten volledig weg te werken.

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) voorspelde dat er tegen 2020 121.000 mensen komen aankloppen voor ondersteuning, 30.000 meer dan in 2012. De afgelopen legislatuur werd 146 miljoen extra uitgetrokken voor personen met een handicap.

“Met het decreet persoonsvolgende financiering hebben we zekerheid gecreëerd over een nieuw substantieel groeipad”, besluit Vandeurzen. “We kunnen nu het debat beginnen voeren over precieze budgetten.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content