In 2011 stierven 1.152 Vlamingen door suïcide. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding lanceert, aan de vooravond van de Werelddag Suïcidepreventie, met een video een oproep om vrijwilligers te rekruteren voor de Zelfmoordlijn 1813. De video toont de echte reacties van voorbijgangers op een noodoproep.

De 85 vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 zetten zich dagelijks in om het aantal suïcides of pogingen ertoe te verminderen. Ze beantwoorden nu ruim 11.000 oproepen per jaar. "Maar er is een hoge nood aan meer vrijwilligers van alle leeftijden en achtergronden", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Uit onderzoek blijkt dat de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 elk jaar minstens 26 suïcides en 162 pogingen kunnen voorkomen onder de mensen die belden voor zichzelf. Daarnaast worden ook heel wat suïcides vermeden door te praten met mensen die bellen omdat ze bezorgd zijn over iemand anders.

De anonieme hulplijn is op zoek naar mensen, ouder dan 20 jaar, die goed kunnen luisteren en die op zoek zijn naar "uitdagend en verrijkend vrijwilligerswerk". Na een goede opleiding kan de nieuwe vrijwilliger aan de slag en kan hij of zij zelf kiezen op welke manier hij hulp wil bieden, via telefoon, chat of e-­mail. Mensen die zich aangesproken voelen, kunnen zich kandidaat stellen op de website www.zelfmoord1813.be.

Wie met vragen zit over zelfmoord, kan terecht bij: De Zelfmoordlijn, 1813 www.zelfmoord1813.be

In 2011 stierven 1.152 Vlamingen door suïcide. Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding lanceert, aan de vooravond van de Werelddag Suïcidepreventie, met een video een oproep om vrijwilligers te rekruteren voor de Zelfmoordlijn 1813. De video toont de echte reacties van voorbijgangers op een noodoproep. De 85 vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 zetten zich dagelijks in om het aantal suïcides of pogingen ertoe te verminderen. Ze beantwoorden nu ruim 11.000 oproepen per jaar. "Maar er is een hoge nood aan meer vrijwilligers van alle leeftijden en achtergronden", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Uit onderzoek blijkt dat de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 1813 elk jaar minstens 26 suïcides en 162 pogingen kunnen voorkomen onder de mensen die belden voor zichzelf. Daarnaast worden ook heel wat suïcides vermeden door te praten met mensen die bellen omdat ze bezorgd zijn over iemand anders. De anonieme hulplijn is op zoek naar mensen, ouder dan 20 jaar, die goed kunnen luisteren en die op zoek zijn naar "uitdagend en verrijkend vrijwilligerswerk". Na een goede opleiding kan de nieuwe vrijwilliger aan de slag en kan hij of zij zelf kiezen op welke manier hij hulp wil bieden, via telefoon, chat of e-­mail. Mensen die zich aangesproken voelen, kunnen zich kandidaat stellen op de website www.zelfmoord1813.be. Wie met vragen zit over zelfmoord, kan terecht bij: De Zelfmoordlijn, 1813 www.zelfmoord1813.be