Elektronische nepsigaretten een hype?

Archiefbeeld van de Franse actrice Karole Rocher, met een niet exploderende sigaret © AFP
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

In Nederland is de shisha-pen, een elektronische nepsigaret, op korte tijd populair geworden bij jongeren. Ook in een aantal Vlaamse krantenwinkels is de shisha-pen vandaag al te koop. Een gevaarlijke hype?

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) waarschuwt voor de elektronische nepsigaret om twee redenen: de shisha-pen bevat vermoedelijk schadelijke stoffen en moedigt jongeren aan om ‘echt’ te gaan roken.

Het VIGeZ vraagt daarom aan de bevoegde diensten in ons land om de introductie van de shisha-pen op de jongerenmarkt met de nodige aandacht te volgen, de nodige stappen te ondernemen en het gebruik en de verkoop van de shisha-pen te reguleren of te verbieden. Het is wenselijk dat in ons land de Hoge Gezondheidsraad over dit dossier een uitspraak doet. VIGeZ is vooral bezorgd omdat de elektronische sigaret de stap naar echte sigaretten verkleint.

Chinees ontwerp Een shisha-pen ziet eruit als een kruising tussen een sigaret en een pen en bestaat in allerlei kleurtjes en smaakjes. Een elektronische sigaret met de smaak en fysieke sensatie van een gewone sigaret zónder de schadelijke tabaksrook. Voor dit concept kreeg de Amerikaan Herbert A. Gilbert al in 1963 een patent, maar het was de Chinees Hon Lik die hiervoor in 2003 een commercieel uitvoerbaar ontwerp bedacht.

Zijn eerste elektronische sigaret werd in 2004 door de firma Ruyan op de markt gebracht. De e-sigaret is vandaag een booming business met wereldwijd verscheidene producenten, maar ze blijft als “veilig rookalternatief of hulpmiddel bij rookstop” controversieel. Bij een ’trek’ aan de e-sigaret, die er uitziet als de gewone versie maar uit metaal en kunststof bestaat, wordt door een sensor de luchtstroom gedetecteerd en een verwarmingselement geactiveerd.

De vloeistof in de cartridge warmt op en wordt verneveld. Bij elke inhalatie gaat er een rood LED-lichtje branden. Er zijn e-sigaretten met tabaksextracten of alleen aromatische stoffen en e-sigaretten met zuivere nicotine, het verslavende bestanddeel uit tabak. Deze laatste soort e-sigaretten zijn in België niet legaal te verkrijgen.

Nevel ontleden

Rest de vraag hoe onschadelijk de e-sigaret is. Bij het roken van een gewone sigaret wordt tabak verbrand en komt teer, een cocktail van toxische verbrandingsproducten, vrij. Bij de e-sigaret vindt er geen verbranding plaats, maar een atomisatie: de vloeistof wordt verstoven tot een fijne nevel. Toch worden de substanties in de e-sigaret, meestal propyleenglycol en glycerol, mee verhit.

Het is nog de vraag of bij verneveling van deze op zich onschadelijke stoffen geen toxische producten worden gevormd. Wil de producent een volledige veiligheidsanalyse, dan kan men niet buiten klinische studies bij dieren en mensen zoals voor geneesmiddelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content