En dat vrouwen met eetstoornissen gemakkelijker verzeild geraken in een alcoholverslaving, was ook min of meer geweten. Maar dat er een link zou zijn tussen die genetische voorbeschiktheid voor alcoholverslaving en de kans op een aantal eetstoornissen zowel bij vrouwen en mannen, is nieuw.

Amerikaanse onderzoekers beweren nu dat mensen die een genetische aanleg hebben voor alcoholmisbruik, ook een hoger risico hebben op bepaalde eetstoornissen (zoals boulemie) en vice versa.

Volgens de onderzoekers van deWashington University School of Medicine in St-Louis (VS) zijn sommige genen die een verhoogd risico geven op alcoholverslaving ook bepalend voor eetstoornissen. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het septembernummer van de Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Volgens hen kunnen die genen 38 tot 53 procent van het ontstaan van die stoornissen bij vrouwen verklaren. Wat de algemene erfelijke factor betreft, wordt die voor alcoholverslaving op 50 procent geschat en voor eetstoornissen op 38 procent.

Het onderzoek gebeurde nadat psychiaters hadden vastgesteld dat alcoholverslaafden opvallend meer eetstoornissen ontwikkelden dan niet-alcoholverslaafden, maar ook omgekeerd. Mensen met een eetstoornis grijpen eerder naar de alcohol dan anderen.

Om hun stelling kracht bij te zetten, gebruikten de Amerikaanse onderzoekers de gegevens van bijna 6.000 tweelingen uit een andere Australische studie. In die studie werd immers ook gepeild naar eventuele alcoholverslaving of eetstoornissen. Op die manier konden de onderzoekers een duidelijk verschil maken tussen omgevingsinvloeden en erfelijke factoren.

Bron: J. Stud. Alcohol Drugs, 74, 664-673, 2013

En dat vrouwen met eetstoornissen gemakkelijker verzeild geraken in een alcoholverslaving, was ook min of meer geweten. Maar dat er een link zou zijn tussen die genetische voorbeschiktheid voor alcoholverslaving en de kans op een aantal eetstoornissen zowel bij vrouwen en mannen, is nieuw. Amerikaanse onderzoekers beweren nu dat mensen die een genetische aanleg hebben voor alcoholmisbruik, ook een hoger risico hebben op bepaalde eetstoornissen (zoals boulemie) en vice versa.Volgens de onderzoekers van deWashington University School of Medicine in St-Louis (VS) zijn sommige genen die een verhoogd risico geven op alcoholverslaving ook bepalend voor eetstoornissen. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het septembernummer van de Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Volgens hen kunnen die genen 38 tot 53 procent van het ontstaan van die stoornissen bij vrouwen verklaren. Wat de algemene erfelijke factor betreft, wordt die voor alcoholverslaving op 50 procent geschat en voor eetstoornissen op 38 procent.Het onderzoek gebeurde nadat psychiaters hadden vastgesteld dat alcoholverslaafden opvallend meer eetstoornissen ontwikkelden dan niet-alcoholverslaafden, maar ook omgekeerd. Mensen met een eetstoornis grijpen eerder naar de alcohol dan anderen.Om hun stelling kracht bij te zetten, gebruikten de Amerikaanse onderzoekers de gegevens van bijna 6.000 tweelingen uit een andere Australische studie. In die studie werd immers ook gepeild naar eventuele alcoholverslaving of eetstoornissen. Op die manier konden de onderzoekers een duidelijk verschil maken tussen omgevingsinvloeden en erfelijke factoren. Bron: J. Stud. Alcohol Drugs, 74, 664-673, 2013