Eerste hulp bij CO-vergiftiging: wat doe je als iemand bevangen raakt?

© GETTY

De winter is in aantocht. Verwarmingstoestellen worden aangestoken en woningen worden minder verlucht. Daardoor stijgt de kans op een hoge concentratie koolstofmonoxide (CO) in huis. Wat doe je als iemand bevangen raakt door CO?

CO is een gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld bij het gebruik van verwarmingstoestellen (gaskachels, boilers, open haard) in een slecht verluchte ruimte. CO is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas. Daarom kun je het gas alleen waarnemen met behulp van een CO-melder. Een verhoogde CO-concentratie in huis is niet onschuldig. CO maakt dat mensen te weinig zuurstof kunnen opnemen bij het inademen. In Vlaanderen raken jaarlijks 500 personen bevangen door een CO-vergiftiging in hun eigen woning.

Hoe een CO-vergiftiging voorkomen?

  • Gebruik alleen veilige verwarmingstoestellen, die je laat installeren en onderhouden door een vakman.
  • Gebruik geen verwarmingstoestellen op basis van een vlam zonder ze aan te sluiten op een schoorsteen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in de woning. Voorzie ook ventilatie in de badkamer als een gasboiler zich in de badkamer bevindt (bijvoorbeeld een luchtrooster in de deur of zet het raam een beetje open).
  • Zorg ervoor dat de schoorsteen goed werkt. Laat die regelmatig onderhouden door een vakman.
  • Bij aardgas heeft de vlam bij een normale verbranding een blauwe kleur. Er dreigt gevaar als de vlam groter is dan normaal of een geel-oranje kleur heeft. Advies van een vakman is hier aangewezen.
  • Laat nooit de motor van een auto draaien in een gesloten ruimte (bijvoorbeeld in een garage).

Lees meer op www.vlaanderen.be/let-op-voor-co-vergiftiging.

Wat doe je als iemand toch bevangen raakt door CO? De juiste benadering van zo’n slachtoffer vergt voorzichtigheid, maar kan levensreddend zijn.

Wat stel je vast?

Een CO-vergiftiging kun je vaak enkel afleiden uit de omstandigheden waarin je het slachtoffer aantreft. Het slachtoffer:

– heeft hoofdpijn, is duizelig, suf en kan vermoeid zijn;

– kan misselijk zijn en braken;

– kan bewusteloos zijn;

– kan hyperventileren;

– heeft ondanks zijn zuurstoftekort geen grauwe kleur.

Dit doe je

– Benader het slachtoffer alleen als dat veilig kan. Neem geen risico!

– Probeer de ruimte te ventileren van buitenaf en schakel de bron van CO uit. Evacueer het slachtoffer daarna naar een veilige plek. Wacht op de hulpdiensten als dat niet mogelijk is.

– Controleer het bewustzijn van het slachtoffer. Is het slachtoffer bewusteloos maar ademt hij normaal? Leg hem in stabiele zijligging. Reanimeer een bewusteloos slachtoffer dat niet normaal ademt.

– Is het slachtoffer bij bewustzijn? Help hem een comfortabele houding aan te nemen. Zorg ervoor dat het slachtoffer vrij kan ademen.

– Alarmeer altijd de hulpdiensten (112), ook als het slachtoffer bij bewustzijn is.

– Controleer regelmatig het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer.

Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be.

Lees ook:

CO-vergiftiging kan ook chronisch zijn

Stille doder: hoe voorkom je een CO-vergiftiging?

Chronische pijn na CO-vergiftiging: ‘Dagelijks zijn er zoveel hindernissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content