‘Eerste eboladode in de Arabische wereld’

© Reuters

Het ebolavirus verspreidt zich verder over de wereld. In Saoedi-Arabië is een man waarschijnlijk aan het virus gestorven. In Nigeria is een tweede iemand overleden.

In Saoedi-Arabië is een man waarschijnlijk aan het ebolavirus gestorven. Hij was onlangs nog op zakenreis geweest naar Sierra Leone en werd maandag in kritieke toestand binnengebracht in een ziekenhuis in de havenstad Jeddah. Als bevestigd wordt dat de man inderdaad het ebolavirus had, gaat het om de eerste eboladode in de Arabische wereld.

Saoedi-Arabië verstrekt intussen geen visa meer aan moslims uit Sierra Leone, Liberia en Guinee, die op pelgrimstocht willen naar Mekka.

Tweede dode in Nigeria

In Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika, is ondertussen een tweede iemand overleden aan de gevolgen van het ebolavirus. Het gaat om een verpleegster die de Liberiaanse vliegtuigpassagier en adviseur van de regering Patrick Sawyer verzorgde. Die bezweek vorige week in een ziekenhuis in Lagos aan ebola. Nigeria heeft nu zeven bevestigde ebolagevallen. Ze liepen het virus allemaal op door in contact te komen met Sawyer. Tweeënzestig andere mensen staan onder verscherpt toezicht.

Religieuze organisaties in Nigeria zijn begonnen met ebolapreventie. Godsdienst speelt immers een belangrijke rol in het 168 miljoen inwoners tellende land, waar de helft van de bevolking moslim is, en de andere helft christen.

Vasten en bidden

In Liberia, waar ebola al veel harder toesloeg dan in Nigeria, heeft presidente Ellen Johnson Sirleaf haar landgenoten opgeroepen tot drie dagen van vasten en gebed, om “goddelijke genade” af te smeken tegen de epidemie. Tussen zes uur ’s morgens en ’s avonds tot en met vrijdag mogen de Liberianen niet eten.

De huidige ebola-epidemie, die ook Guinee en Sierra Leone in haar greep heeft, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ergste en dodelijkste in de geschiedenis van de ziekte. Er zijn al een kleine 900 doden. Het virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen of dieren. Patiënten moeten braken, krijgen diarree en bij sommigen gaan ook hun organen bloeden. De sterftegraad schommelt tussen de 25 en 90 procent. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content