Eerste Belgische studie naar preventieve hiv-medicijnen

aids virus © .

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) start de eerste Belgische studie onder homo’s naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) start de Be-PrEP-ared-studie, het eerste Belgische onderzoeksproject onder homo’s naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen als aanvulling op de huidige preventiestrategie. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homo’s die verhoogd risico lopen.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Het Be-PrEP-ared-project onderzoekt of homo’s met verhoogd risico op hiv PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP-gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert.

Hoge bescherming

Het is de eerste keer dat PrEP in België wordt onderzocht. Uit verschillende onderzoeken in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk blijkt dat PrEP bij trouw gebruik een hoge bescherming biedt tegen een hiv-infectie.

‘We zijn al lang op zoek naar aanvullende middelen om het aantal nieuwe hiv-infecties in België terug te dringen. PrEP is veelbelovend, maar consequenties van preventieve medicatie moeten nader onderzocht worden voordat deze strategie eventueel in ons land geïntroduceerd kan worden’, zegt prof. Marie Laga, coördinator van Be-PrEP-ared.

Dagelijks drie nieuwe diagnoses

Elke dag worden er in België drie nieuwe hiv-diagnoses gesteld, hoofdzakelijk bij homo’s en personen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. Bij de Belgische mannen is meer dan 80 procent van de hiv-infecties overgedragen via homoseksueel contact. Daarom worden zij uitgenodigd voor dit eerste onderzoeksproject dat door het ITG wordt uitgevoerd met steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en in samenwerking met doelgroeporganisaties zoals Sensoa en çavaria.

Tweehonderd mannen met een verhoogd risico op hiv kunnen deelnemen aan het Be-PrEP-ared-project. De aanmeldingsperiode loopt tot en met 24 september 2015. Als het gewenste aantal niet wordt bereikt, wordt de periode verlengd. Als er zich meer dan tweehonderd kandidaten aanbieden, wordt er geloot. Meer info over het project vindt u hier. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content