Eenvoudige bloedtest voorspelt ernst pinda-allergie

© Istock

Wetenschappers van het UZA en de UAntwerpen hebben een eenvoudige bloedtest ontwikkeld die de ernst van de allergie voorspelt.

Wie een ernstige pinda-allergie heeft, moet enorm hard op zijn voeding letten. Er bestaat ook een milde allergie. Soms worden ook gezonde mensen onterecht als allergisch beschouwd. Wetenschappers van het UZA en de UAntwerpen hebben een eenvoudige bloedtest ontwikkeld die de ernst van de allergie voorspelt.

Een pinda-allergie komt erg vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen, en kan zich op verschillende manieren uiten. “Er kunnen zich onschuldige symptomen voordoen zoals een kriebel in de mondholte, maar een pinda-allergie kan ook ernstige en zelfs levensbedreigende symptomen uitlokken, zoals ernstige opzwelling van het aangezicht, een bloeddrukdaling en kortademigheid”, zegt onderzoeker Margriet Faber (UZA/UAntwerpen).

Wie allergisch is, moet pinda’s vermijden, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. “Dat is geen gemakkelijke opgave en kan voor veel stress zorgen bij zowel de patiënt als bij ouders of andere familieleden”, zegt Faber nog. “Dat maakt het correct opsporen van een allergie en het inschatten van de ernst zeer belangrijk.”

Kinderen

Een onderzoek met gegevens van jonge kinderen heeft nu geleid tot een eenvoudige bloedtest, die de allergie-ernst kan voorspellen. “De test bepaalt antistoffen tegen verschillende eiwitten in pinda. Uit ons onderzoek blijkt dat antistoffen tegen het eiwit ‘Ara h 8’ vaak gerelateerd zijn aan milde symptomen, terwijl antistoffen tegen ‘Ara h 2’ in ongeveer 94 procent van de patiënten met een ernstige, levensbedreigende reactie wordt gedetecteerd”, verklaart Faber.

De test scoort vooral goed bij kinderen. Onder de zeven jaar lukt het om alle patiënten met risico op levensbedreigende allergische reacties te identificeren. Voorts blijkt dat de antistoffen ook al kunnen voorkomen, ook bij baby’s die nog nooit pinda’s aten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content