Een slecht huwelijk heeft gevolgen voor uw cardiovasculaire gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van de Michigan State University in de Journal of Health and Social Behaviour. Het risico is het grootst voor getrouwde vrouwen tussen de 70 en 80 jaar oud.

Het team van onderzoekers analyseerde vijf jaar aan gegevens van 1.200 getrouwde mannen en vrouwen tussen de 57 en 85 jaar oud. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over de kwaliteit van hun huwelijk en hun cardiovasculaire gezondheid (het voorkomen van hartaanvallen, beroertes of hoge bloeddruk).

'Een negatieve huwelijkskwaliteit, zoals echtgenoten die extreem kritisch of veeleisend zijn, had een grotere invloed op de gezondheid van het hart dan een positieve huwelijkskwaliteit', zegt sociologieprofessor en hoofdauteur van de studie, Hui Lui. 'Een slecht huwelijk is met andere woorden schadelijker voor uw hart dan een goed huwelijk goed voor het hart is.'

Impact op vrouwenhart groter

Het effect van de kwaliteit van het huwelijk op de gezondheid van het hart wordt groter met de leeftijd. Daarnaast is de impact op het vrouwenhart groter. Dat komt omdat vrouwen meer de neiging hebben om negatieve gevoelens op te kroppen waardoor ze een groter risico op een depressie lopen.

Een andere opmerkelijke vaststelling uit de studie is dat vrouwen met een hartziekte een daling van de kwaliteit van hun huwelijk ervoeren, maar dat is niet het geval bij mannen. Volgens Liu toont dit aan dat vrouwen meer de zorg voor hun zieke echtgenoot opnemen dan omgekeerd. (Belga/TE)

Een slecht huwelijk heeft gevolgen voor uw cardiovasculaire gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van de Michigan State University in de Journal of Health and Social Behaviour. Het risico is het grootst voor getrouwde vrouwen tussen de 70 en 80 jaar oud.Het team van onderzoekers analyseerde vijf jaar aan gegevens van 1.200 getrouwde mannen en vrouwen tussen de 57 en 85 jaar oud. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over de kwaliteit van hun huwelijk en hun cardiovasculaire gezondheid (het voorkomen van hartaanvallen, beroertes of hoge bloeddruk). 'Een negatieve huwelijkskwaliteit, zoals echtgenoten die extreem kritisch of veeleisend zijn, had een grotere invloed op de gezondheid van het hart dan een positieve huwelijkskwaliteit', zegt sociologieprofessor en hoofdauteur van de studie, Hui Lui. 'Een slecht huwelijk is met andere woorden schadelijker voor uw hart dan een goed huwelijk goed voor het hart is.'Het effect van de kwaliteit van het huwelijk op de gezondheid van het hart wordt groter met de leeftijd. Daarnaast is de impact op het vrouwenhart groter. Dat komt omdat vrouwen meer de neiging hebben om negatieve gevoelens op te kroppen waardoor ze een groter risico op een depressie lopen. Een andere opmerkelijke vaststelling uit de studie is dat vrouwen met een hartziekte een daling van de kwaliteit van hun huwelijk ervoeren, maar dat is niet het geval bij mannen. Volgens Liu toont dit aan dat vrouwen meer de zorg voor hun zieke echtgenoot opnemen dan omgekeerd. (Belga/TE)