‘Een pil zou abortus overbodig kunnen maken’

© Lies Willaert
Ann Peuteman

De abortuswet bestaat een kwarteeuw en in al die jaren is er geen letter meer aan gewijzigd. Daarvoor was de angst voor eindeloze ethische discussies te groot. Maar nu is het hoog tijd voor een nieuw abortusdebat.

25 jaar na het veto van koning Boudewijn kan de abortuswet een update gebruiken, maar niemand durft het debat aan te gaan. In Knack van deze week eisen gynaecologen en abortuscentra een nieuw debat en getuigen 5 vrouwen over hun abortus: ‘De zwangerschapstest bewaar ik in een kistje.’

Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack

In de 25 jaar dat de abortuswet ondertussen bestaat, is er veel veranderd, zowel op maatschappelijk als medisch vlak. Veel gynaecologen en medewerkers van abortuscentra zouden dan ook graag zien dat de wet op sommige punten wordt aangepast, maar tegelijkertijd zijn ze bang voor de gevolgen van een nieuw abortusdebat. Ze vrezen immers dat sommige verworvenheden dan zullen worden teruggeschroefd. Nochtans zou de wet na al die tijd best eens mogen worden geëvalueerd, want hij is duidelijk voor verbetering vatbaar.

Termijn voor abortus zonder medische redenen

Om te beginnen zou er moeten worden gepraat over de wettelijke termijn van twaalf weken zwangerschap voor abortus zonder medische redenen. De laatste jaren gaan er stemmen op om geen tijdslimiet meer te hanteren. Maar wie daar echt werk van wil maken, haalt zich onvermijdelijk een zware ethische discussie op de hals. Tegenwoordig kan een foetus van 24 weken immers al levensvatbaar zijn, en voor heel wat mensen is het een brug te ver om een zwangerschap daarna nog af te breken.

Dure ingreep in Nederland

Ondertussen worden er jaarlijks honderden vrouwen naar Nederland gestuurd omdat ze te laat zijn om in België nog een abortus te krijgen. Niet alleen is die verplaatsing niet voor iedereen evident, de ingreep is ook een pak duurder: een abortus in het buitenland wordt niet terugbetaald en kost 600 tot 900 euro. ‘Dat is een bijzonder hypocriete situatie’, zegt directeur Lut Daniëls van het Gentse abortuscentrum Kollektief Antikonceptie in Knack deze week.

‘Wat zegt de Belgische overheid eigenlijk? Als je na de vastgelegde termijn nog een abortus wil, mag dat maar moet je er wel zelf voor betalen. Daarom pleit ik ervoor om abortussen die in Nederland worden uitgevoerd terug te betalen.’

Once a month-pil

De voorbije 25 jaar heeft de medische technologie natuurlijk ook niet stilgestaan. Niet alleen zijn er tegenwoordig prenatale tests op de (internet)markt die al voor de twaalfde week van de zwangerschap het geslacht van een foetus kunnen bepalen, het is nu ook mogelijk om een pil te produceren die abortus haast overbodig zou maken. Die pil, die een eventuele zwangerschap afbreekt, zouden alle seksueel actieve vrouwen elke maand moeten slikken. De werking is vergelijkbaar met de huidige noodpil of morningafterpil.

‘Het is perfect mogelijk om zo’n once a month-pil te fabriceren, maar geen enkel farmaceutisch bedrijf durft zich daaraan te wagen’, zegt huisarts en docent medische ethiek en deontologie Marc Cosyns in Knack. ‘Nochtans zou het daarmee alle anticonceptiepillen van de markt kunnen spelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content