In 2015 zat bijna een op de tien werkneemsters langdurig ziek thuis, vaak met psychologische klachten. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, die De Standaard kon inkijken. Twintig jaar geleden waren vooral mannen langdurig ziek, maar sinds 2008 zijn vrouwen oververtegenwoordigd in de statistieken.

Pensioen

Voor de ommezwaai zijn meerdere verklaringen, onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd voor vrouwen in 1997 en het feit dat meer vrouwen gaan werken.

Maar ook sociale factoren liggen aan de basis volgens professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). "Zo zijn het toch vooral vrouwen die de druk voelen van de combinatie werk en gezin", zegt ze.

Fysieke en mentale belasting

Daarnaast zijn vrouwen ook sterker vertegenwoordigd in sectoren zoals de distributie, de zorgsector of het onderwijs, waar de fysieke en mentale belasting vaak erg hoog is, klinkt het.

In totaal waren er in ons land vorig jaar 370.408 langdurig zieken bij werknemers en zelfstandigen, onder wie 166.162 (45 procent) mannen en 204.246 (55 procent) vrouwen. Dat is een stijging met 22 procent op vijf jaar tijd. Burn-outs, depressies en rugklachten zijn in de meerderheid van de gevallen de boosdoeners. (Belga/TE)

In 2015 zat bijna een op de tien werkneemsters langdurig ziek thuis, vaak met psychologische klachten. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, die De Standaard kon inkijken. Twintig jaar geleden waren vooral mannen langdurig ziek, maar sinds 2008 zijn vrouwen oververtegenwoordigd in de statistieken.Voor de ommezwaai zijn meerdere verklaringen, onder meer het optrekken van de pensioenleeftijd voor vrouwen in 1997 en het feit dat meer vrouwen gaan werken. Maar ook sociale factoren liggen aan de basis volgens professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). "Zo zijn het toch vooral vrouwen die de druk voelen van de combinatie werk en gezin", zegt ze. Daarnaast zijn vrouwen ook sterker vertegenwoordigd in sectoren zoals de distributie, de zorgsector of het onderwijs, waar de fysieke en mentale belasting vaak erg hoog is, klinkt het. In totaal waren er in ons land vorig jaar 370.408 langdurig zieken bij werknemers en zelfstandigen, onder wie 166.162 (45 procent) mannen en 204.246 (55 procent) vrouwen. Dat is een stijging met 22 procent op vijf jaar tijd. Burn-outs, depressies en rugklachten zijn in de meerderheid van de gevallen de boosdoeners. (Belga/TE)