Eén op de tien Belgische senioren is ondervoed

Twaalf procent van de 70-plussers in ons land is ondervoed. Daarnaast loopt 45 procent een ernstig risico om ondervoed te geraken.

Twaalf procent van de 70-plussers in ons land is ondervoed. Daarnaast loopt 45 procent een ernstig risico om ondervoed te geraken. Dat blijkt uit het onderzoek NutriAction II over ondervoeding bij Belgische senioren van professor Maurits Vandewoude, verbonden aan de UAntwerpen. Het onderzoek was een initiatief van voedingsproducent Nutricia Advanced Medical Nutrition in samenwerking met artsen, woonzorgcentra, het Wit-Gele Kruis en Thomas More, Mobilab. Een gewichtsverlies van meer dan 10 procent in de laatste zes maanden of meer dan 5 procent in de laatste maand, of een Body Mass Index van minder dan 20, dat kunnen volgens de onderzoekers indicatoren zijn van ondervoeding. De online bevraging van 3.641 senioren ouder dan 70 liep van februari tot april 2013 en gebeurde met de hulp van huisartsen, thuisverpleegkundigen en woonzorgcentra.

Het onderzoek toont aan dat ondervoeding en het verlies van mobiliteit en autonomie hand in hand gaan. Voorts stellen de onderzoekers vast dat er extra alertheid nodig is na hospitalisatie, bij depressie en dementie. Ze zeggen dat het vroeg opsporen van ondervoeding via routinescreenings in alle milieus een must is om die effectief te bestrijden.

De onderzoekers stellen ook vast dat ondervoeding torenhoge gezondheidskosten met zich brengt. Voor Europa worden de kosten gelinkt aan ondervoeding op 170 miljard euro geraamd.

In Nederland bestaat er al een systematische screening van de seniorenpopulatie door de zorgsector via de zogeheten SNAQ-procedure”, zegt geriater Maurits Vandewoude. “SNAQ staat voor Short Nutritional Assesment Questionnaire.” Volgens Vandewoude zou zo een screening ook in ons land moeten verplicht worden door de overheid.

Opvolgingsonderzoek
Het onderzoek NutriAction II is eigenlijk een opvolgingsonderzoek is van NutriAction I in 2008. Toen wees de enquête uit dat 57 procent van de 70-plussers een risico heeft op ondervoeding, en 16 procent was toen volgens dat onderzoek effectief ondervoed. “De verschillen kunnen te wijten zijn aan de samenstelling van de onderzochte groep”, zegt professor Vandewoude. “Er waren toen meer respondenten via de huisartsen, dat wil zeggen dat de mensen al met een acute aandoening bevraagd werden, terwijl we dit keer meer thuisverpleegden en residenten uit de woonzorgcentra in het staal hebben, en die mensen zijn
normaal gezien iets stabieler.”

Maar ondanks de verschillen in absolute cijfers, bewijzen de twee enquêtes volgens de onderzoekers dat ondervoeding bij de oudere generatie(s) een groot probleem blijft. “En dat zal door de vergrijzing van onze populatie alleen maar toenemen”, zegt professor Vandewoude. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content