Een op de 4 depressieve mensen is arbeidsongeschikt gedurende 3 jaar

© iStock

Een op de vier personen met een depressie blijft arbeidsongeschikt gedurende drie jaar. Zeventien pct blijft zelfs vijf jaar thuis. Dat blijkt uit een studie van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

De ziekenfondsen maakten een raming van de uitgaven van 26.600 volwassenen binnen de actieve leeftijd (18 tot 65 jaar) die lijden aan een depressie. Ze analyseerden geneesmiddelen, psychotherapiezittingen, ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen gedurende 5 jaar (2009-2013). Uit de studie blijkt dat 25 pct van de volwassenen met een depressie minstens één keer opgenomen wordt in het ziekenhuis voor psychiatrische verzorging. Nog: de uitgaven voor geneeskundige verzorging van een depressieve volwassene lopen op tot 5.900 euro per jaar, dat is het driedubbele van de gemiddelde uitgave van de Belgische burger (1.800 euro).

Psychotherapie

De meest aanbevolen behandeling voor een depressie is psychotherapie. Toch heeft maar de helft van de depressieve volwassenen een terugbetaalde psychotherapie gevolgd, zo blijkt uit het onderzoek. Daarnaast was de duur van de behandeling vaak te kort om de gezondheidstoestand te verbeteren (slechts 4 zittingen).

De ziekteverzekering betaalt momenteel enkel zittingen bij een psychiater terug. De Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen de overheid daar verandering in te brengen. Ze willen dat de regering de gemachtigde psychotherapeuten erkent om de terugbetaling van psychotherapiezittingen mogelijk te maken. “Een studie toont namelijk aan dat personen die opgevolgd worden door een psychotherapeut minder geneesmiddelen slikken, minder vaak afwezig zijn op het werk en minder vaak in het ziekenhuis belanden. Investeren in psychotherapie zal dus snel meer opbrengen dan het kost!” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content