Het percentage zwangere vrouwen dat met zwangerschapsdiabetes kampt schommelt rond de 13 procent. Dat blijkt uit de eerste cijfers van de BEDIP-N-studie waarbij tot dusver een duizendtal vrouwen in zeven ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel op een uniforme manier op deze aandoening gecontroleerd worden. Volgens dr. Katrien Benhalima (UZ Leuven), die de studie coördineert, ligt het percentage hoger dan verwacht.

Het is volgens Benhalima belangrijk om zwangerschapsdiabetes op tijd vast te stellen en te behandelen. Hoge bloedsuikers verhogen namelijk het risico op verwikkelingen voor moeder en kind, zowel tijdens als na de zwangerschap. Omdat ziekenhuizen de screening naar zwangerschapsdiabetes elk op hun eigen manier organiseerden, waren de cijfer tot dusver moeilijk vergelijkbaar.

In het kader van de BEDIP-N-studie wordt een nieuwe manier bestudeerd om diabetes tijdens de zwangerschap op te sporen. Elke vrouw wordt met name een opsporingstest aangeraden waarbij bloedsuiker gemeten wordt na het drinken van een suikeroplossing. Omdat de suikerspiegel soms al vroeg in de zwangerschap verstoord is, wordt de suikerspiegel daarom al best in het eerste trimester van de zwangerschap gecontroleerd. (Belga/AVE)

Het percentage zwangere vrouwen dat met zwangerschapsdiabetes kampt schommelt rond de 13 procent. Dat blijkt uit de eerste cijfers van de BEDIP-N-studie waarbij tot dusver een duizendtal vrouwen in zeven ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel op een uniforme manier op deze aandoening gecontroleerd worden. Volgens dr. Katrien Benhalima (UZ Leuven), die de studie coördineert, ligt het percentage hoger dan verwacht. Het is volgens Benhalima belangrijk om zwangerschapsdiabetes op tijd vast te stellen en te behandelen. Hoge bloedsuikers verhogen namelijk het risico op verwikkelingen voor moeder en kind, zowel tijdens als na de zwangerschap. Omdat ziekenhuizen de screening naar zwangerschapsdiabetes elk op hun eigen manier organiseerden, waren de cijfer tot dusver moeilijk vergelijkbaar. In het kader van de BEDIP-N-studie wordt een nieuwe manier bestudeerd om diabetes tijdens de zwangerschap op te sporen. Elke vrouw wordt met name een opsporingstest aangeraden waarbij bloedsuiker gemeten wordt na het drinken van een suikeroplossing. Omdat de suikerspiegel soms al vroeg in de zwangerschap verstoord is, wordt de suikerspiegel daarom al best in het eerste trimester van de zwangerschap gecontroleerd. (Belga/AVE)