Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten over dat onderzoek.

Twaalf tot dertien procent van de lagereschoolkinderen maakt zich minstens één keer per week zorgen over wat ze eten, hun gewicht of hoe ze eruitzien. Een op drie denkt aan diëten. En dat terwijl de grote meerderheid helemaal geen overgewicht hééft: slechts een vijfde tot een zesde weegt te veel, wat nog niet eens betekent dat ze obees zijn.

Die grote discrepantie tussen kinderen die willen diëten en kinderen die effectief te dik zijn, noemen experts "een verontrustende tendens".

Fotoshop

Steeds meer kinderen van amper tien of elf jaar vertonen symptomen van een eetstoornis, terwijl men er vroeger vanuit ging dat het vooral adolescenten waren die zo'n problemen hadden. "Té gefocust zijn op eten en op wat op je bord ligt, leidt net tot eetstoornissen en overgewicht", meent An Vandeputte, directeur van Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. "Veel heeft ook te maken met de rolmodellen waaraan 5- tot 8-jarigen blootgesteld worden. Dat zijn Barbiepoppen en gefotoshopte beelden."

(Belga/RR)

Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten over dat onderzoek. Twaalf tot dertien procent van de lagereschoolkinderen maakt zich minstens één keer per week zorgen over wat ze eten, hun gewicht of hoe ze eruitzien. Een op drie denkt aan diëten. En dat terwijl de grote meerderheid helemaal geen overgewicht hééft: slechts een vijfde tot een zesde weegt te veel, wat nog niet eens betekent dat ze obees zijn. Die grote discrepantie tussen kinderen die willen diëten en kinderen die effectief te dik zijn, noemen experts "een verontrustende tendens". Steeds meer kinderen van amper tien of elf jaar vertonen symptomen van een eetstoornis, terwijl men er vroeger vanuit ging dat het vooral adolescenten waren die zo'n problemen hadden. "Té gefocust zijn op eten en op wat op je bord ligt, leidt net tot eetstoornissen en overgewicht", meent An Vandeputte, directeur van Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. "Veel heeft ook te maken met de rolmodellen waaraan 5- tot 8-jarigen blootgesteld worden. Dat zijn Barbiepoppen en gefotoshopte beelden." (Belga/RR)