Onderzoekers van The Lancet Infectious Diseases voerden hun onderzoek uit in landen van Zuidoost-Azië en Afrika. In totaal onderzochten de wetenschappers bijna 5000 stalen in 28 verschillende landen. Zowel in Zuidoost-Azië als in Afrika was meer dan de helft van de medicijnen van slechte kwaliteit of vals, zo meldt de Britse omroep BBC.

Topje van de ijsberg De onderzoekers vrezen echter dat de situatie nog erger is dan de data doen vermoeden. "De meeste gevallen worden ofwel niet gesignaleerd, ofwel gesignaleerd aan de verkeerde instanties, ofwel geheim gehouden door farmaceutische bedrijven", verklaarden de onderzoekers aan de BBC.

Bovendien is er nog geen onderzoek uitgevoerd in China of India. Die landen zijn interessant om twee redenen. Ten eerste woont er een derde van de wereldbevolking. Bovendien worden er veel medicijnen geproduceerd.

Experts noemen het onderzoek een wake-upcall. Er moet dringend meer controle komen op de kwaliteit van de medicijnen. Nog te weinig mensen en dokters weten hoe een behandeling precies in elkaar zit. Het onderzoek laakt ook de lichte straffen voor producenten van valse medicijnen.

Resistentie

Patiënten die medicijnen met een te lage hoeveelheid werkzame stoffen innemen, lopen het risico resistentie op te bouwen tegen het virus. Daardoor wordt de behandeling van malaria steeds moeilijker. Dat is reeds het geval in Azië en de onderzoekers vrezen dat ook in Afrika het virus door de slechte medicijnen sterker zal worden.

Minder besmettingen Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is sinds 2000 het aantal malariaslachtoffers wereldwijd gedaald met 25 procent, ondanks de valse en slechte medicijnen. In Afrika daalde het aantal besmettingen zelfs met een derde.

De WGO waarschuwt echter dat de huidige inspanningen niet voldoende zijn om malaria volledig de wereld uit te helpen. Er is meer onderzoek nodig en de controle op de behandeling moet scherper. (GM)

Onderzoekers van The Lancet Infectious Diseases voerden hun onderzoek uit in landen van Zuidoost-Azië en Afrika. In totaal onderzochten de wetenschappers bijna 5000 stalen in 28 verschillende landen. Zowel in Zuidoost-Azië als in Afrika was meer dan de helft van de medicijnen van slechte kwaliteit of vals, zo meldt de Britse omroep BBC. Topje van de ijsberg De onderzoekers vrezen echter dat de situatie nog erger is dan de data doen vermoeden. "De meeste gevallen worden ofwel niet gesignaleerd, ofwel gesignaleerd aan de verkeerde instanties, ofwel geheim gehouden door farmaceutische bedrijven", verklaarden de onderzoekers aan de BBC. Bovendien is er nog geen onderzoek uitgevoerd in China of India. Die landen zijn interessant om twee redenen. Ten eerste woont er een derde van de wereldbevolking. Bovendien worden er veel medicijnen geproduceerd. Experts noemen het onderzoek een wake-upcall. Er moet dringend meer controle komen op de kwaliteit van de medicijnen. Nog te weinig mensen en dokters weten hoe een behandeling precies in elkaar zit. Het onderzoek laakt ook de lichte straffen voor producenten van valse medicijnen. Resistentie Patiënten die medicijnen met een te lage hoeveelheid werkzame stoffen innemen, lopen het risico resistentie op te bouwen tegen het virus. Daardoor wordt de behandeling van malaria steeds moeilijker. Dat is reeds het geval in Azië en de onderzoekers vrezen dat ook in Afrika het virus door de slechte medicijnen sterker zal worden. Minder besmettingen Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is sinds 2000 het aantal malariaslachtoffers wereldwijd gedaald met 25 procent, ondanks de valse en slechte medicijnen. In Afrika daalde het aantal besmettingen zelfs met een derde. De WGO waarschuwt echter dat de huidige inspanningen niet voldoende zijn om malaria volledig de wereld uit te helpen. Er is meer onderzoek nodig en de controle op de behandeling moet scherper. (GM)