Volgens een studie in de British Medical Journey kunnen appels hartaanvallen en beroertes voorkomen. Mocht iedere 50-plusser dagelijks één appel eten, zou dat in Groot-Brittannië alleen al 8.500 sterfgevallen per jaar schelen.

Wetenschappers aan de universiteit van Oxford zeggen dat de consumptie van fruit goed is voor het hart en de bloedvaten. In tegenstelling tot cholesterolverlagende geneesmiddelen hebben ze bovendien ook geen neveneffecten.

De wetenschappers baseren hun stelling niet op medisch onderzoek, maar op statistiek. Uit enquêtes is immers gebleken dat twee derde van de volwassen bevolking onvoldoende fruit eet. Mocht iedere Brit één stuk fruit extra per dag eten, zou dat volgens hun berekeningen jaarlijks 11.000 doden schelen als gevolg van hart- en vaatziekten.

Snoep gezond, eet een appel

De onderzoekers analyseerden het effect van appels en het cholesterolverlagende medicijn statine op hartaanvallen en beroertes bij mensen over 50. Uit hun berekeningen bleek dat statine in die doelgroep zo'n 9.400 levens per jaar redt, terwijl dagelijks één appel eten er 8.500 redt. De data zijn gebaseerd op medisch onderzoek bij honderdduizenden patiënten.

Volgens onderzoeker Adam Briggs toont de studie de mogelijke effecten aan van kleine wijzigingen in ons eetpatroon. Hij onderstreept dat appels statine niet kunnen vervangen als medicijn. Maar door allemaal meer fruit te eten, kunnen we volgens Briggs wel hart- en vaatziekten voorkomen. (YD)

Volgens een studie in de British Medical Journey kunnen appels hartaanvallen en beroertes voorkomen. Mocht iedere 50-plusser dagelijks één appel eten, zou dat in Groot-Brittannië alleen al 8.500 sterfgevallen per jaar schelen.Wetenschappers aan de universiteit van Oxford zeggen dat de consumptie van fruit goed is voor het hart en de bloedvaten. In tegenstelling tot cholesterolverlagende geneesmiddelen hebben ze bovendien ook geen neveneffecten.De wetenschappers baseren hun stelling niet op medisch onderzoek, maar op statistiek. Uit enquêtes is immers gebleken dat twee derde van de volwassen bevolking onvoldoende fruit eet. Mocht iedere Brit één stuk fruit extra per dag eten, zou dat volgens hun berekeningen jaarlijks 11.000 doden schelen als gevolg van hart- en vaatziekten.De onderzoekers analyseerden het effect van appels en het cholesterolverlagende medicijn statine op hartaanvallen en beroertes bij mensen over 50. Uit hun berekeningen bleek dat statine in die doelgroep zo'n 9.400 levens per jaar redt, terwijl dagelijks één appel eten er 8.500 redt. De data zijn gebaseerd op medisch onderzoek bij honderdduizenden patiënten.Volgens onderzoeker Adam Briggs toont de studie de mogelijke effecten aan van kleine wijzigingen in ons eetpatroon. Hij onderstreept dat appels statine niet kunnen vervangen als medicijn. Maar door allemaal meer fruit te eten, kunnen we volgens Briggs wel hart- en vaatziekten voorkomen. (YD)