Ebola: twee Nederlandse artsen mogelijk besmet

Een beschutte hulpverlener brengt water naar een vrouw met symptomen en naar haar onbeschutte kind in Sierra Leone © Reuters

Twee Nederlandse artsen die in een ziekenhuis in Sierra Leone werken, zijn onbeschermd in aanraking geweest met drie patiënten die later bleken ebola te hebben. Ze hebben zich in de Nederlandse ambassade in Ghana gemeld. Ze hebben nog geen symptomen van de ziekte.

De artsen, een vrouw van 39 en een man van 31, werkten in het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone. Dat ziekenhuis is voornamelijk gebouwd met Nederlands geld en is gespecialiseerd in bestrijding van malaria.

Vorige maand werd de mannelijke arts, Nick Zwinkels, nog geïnterviewd door de NOS en liet hij weten dat er zich tot zijn opluchting nog geen gevallen van ebolabesmetting hadden aangediend in het ziekenhuis. Ze gaven hun patiënten en de bevolking van Yele wel voorlichting over de ziekte.

Vorige week behandelden de artsen drie patiënten die, naar achteraf bleef, wel degelijk ebola hadden. De drie zijn inmiddels overleden. De artsen, die eerst dachten dat het om een andere ziekte ging, hebben hen zonder beschermende kledij behandeld.

Repatriëring

Dinsdag zijn de artsen naar Ghana gereisd waar de dichtste diplomatieke vertegenwoordiging van hun land is. Ze worden met een speciaal vliegtuig naar Nederland teruggebracht, waar ze in quarantaine zullen geplaatst worden.

Het ziekenhuis in Yele is door de overheid gesloten.

De artsen vertonen geen symptomen van de ziekte, maar het kan soms 3 weken duren voordat het virus zich manifesteert.

Er zijn tijdens de huidige epidemie al ruim 2.300 mensen aan ebola gestorven.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content